A la seu d'Esquerra Republicana compten els minuts que queden perquè, per fi, Pere Aragonès pugui convertir-se en president de la Generalitat aquesta mateixa setmana. No queden gaire dies, però l'espera se'ls està fent eterna. Aquest dimarts, 24 hores després de l'anunci del pacte de govern amb Junts, els republicans han validat el document al Consell Nacional del partit. Durant la cita, que reuneix telemàticament al voltant de 200 membres, la portaveu i secretària general adjunta d'ERC ha esbossat les línies mestres del "nou cicle" que aspira a encapçalar Aragonès des de la presidència. 

Fa mesos que en cada acte intern, els dirigents del partit que intervenen recorden que des dels anys 30 que Catalunya no compta amb un president d'ERC. Ara que ha arribat el moment, els de Junqueras prometen "trencar velles inèrcies", "fer trontollar alguns dels marcs establerts i els pilars més grossos dels darrers 40 anys". "És l'hora d'aquest nou lideratge d'ERC, de fer les coses d'una manera diferent", ha constatat Marta Vilalta. "No venim a gestionar, venim a transformar", ha dit. 

 

La gestió del mentrestant

Ella que ha format part de la primera línia de les converses amb Junts, ha lamentat que la negociació hagi estat "excessivament llarga i feixuga" i s'hagi trigat tant a tancar un pacte. Amb la mirada posada a la presidència de la Generalitat, ERC promet concentrar-se en el rescat social, la transformació de Catalunya i "l'avenç incansable cap a la independència". Dit d'una altra manera, "compaginar la lluita social amb la nacional", "República catalana el més aviat possible i mentrestant, millorar la vida de la gent". 

El fantasma de la tutela

Durant la seva intervenció al Consell Nacional, Vilalta no s'ha estat de subratllar que Aragonès ocuparà una "presidència empoderada, sense tuteles", el fantasma que ha planat i bloquejat la negociació amb Junts durant setmanes. "No hi ha tuteles a les institucions del nostre país, ni imposicions en altres cambres". Un advertiment a Junts, per si no queda prou clar en el redactat del document acordat per la investidura d'Aragonès. En paral·lel, ha volgut tranquil·litzar la CUP, assegurant que el que s'ha tancat amb els junters "blinda les accions pactades amb l'independentisme d'esquerres".  

Amb l'actual govern en funcions fent les maletes, ha lloat la tasca dels consellers d'ERC. I ha llançat un altre missatge, que ERC vol "tornar a prestigiar les institucions". Una crítica velada als companys de viatge que precisament va fer servir Laura Borràs per referir-se a la presidència del Parlament, per desmarcar-se de Roger Torrent. 

Sobre el full de ruta independentista, ha refermat el compromís d'ERC amb la taula de diàleg per "posar l'Estat contra les cordes", "forçar-lo" i "plantar-li cara", amb l'objectiu que el govern espanyol s'avingui a acceptar l'amnistia i el dret d'autodeterminació. En aquest sentit, ha adreçat un "avís a despistats": que ERC mai renunciarà als seus objectius "encara que alguns voldrien". 

A la imatge principal, Aragonès i Vilatla a la seu d'ERC. / ACN