Esquerra Republicana urgeix formar un Govern "fort" i el "més ràpid possible" per poder revertir els efectes de la intervenció de l'autonomia. Tot i això, assegura que treballarà perquè es pugui restablir el "Govern legítim", amb el retorn del president Carles Puigdemont i l'alliberament del vicepresident Oriol Junqueras, tot i que ha defensat que el republicà podria assumir l'acte de diputat i les responsabilitats de l'executiu tot i continuar tancat al centre penitenciari d'Estremera.

Aquesta era la gran incògnita de la jornada posterior a les eleccions del 21-D, després que els republicans hagin posat en dubte durant la campanya que Puigdemont pugui tornar a Catalunya sense ser detingut, i aquest ha estat el tema que ha capitalitzat la roda de premsa posterior a la reunió executiva ampliada d'ERC que s'ha celebrat aquest matí per valorar els resultats electorals.

"Volem aconseguir que es configuri un Govern el més ràpid possible a favor de la República, que posi fi al 155 i rehabiliti els seus efectes sobre els serveis socials", ha explicat Rovira davant dels mitjans de comunicació.

Restituir la república amb el "Govern legítim"

Preguntada, per tant, per si els republicans investiran a Carles Puigdemont com a president o algú de la seva candidatura en cas que ell no pugui tornar, Rovira ha assegurat que aposten per restituir “el Govern legítim” i que treballaran perquè així sigui perquè és el que han decidit els ciutadans a les urnes. “Hem dit que seríem lleials al mandat de la gent, que és implantar la República, i ho farem tal com ens ha dit la gent, restituint el Govern legítim”, ha defensat la número dos dels republicans.

Tot i això, la republicana ha assegurat que volen mantenir contactes “amb tothom” per configurar “el Govern més representatiu possible” i ha rebutjat els "personalismes".

Després dels resultats de les eleccions, que van revalidar la majoria absoluta independentista, Rovira ha exigit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que permeti al president Carles Puigdemont tornar a Catalunya amb garanties i també l’alliberament del candidat d’ERC, Oriol Junqueras, i de la resta de presos polítics. Així, Rovira ha demanat una reunió de Puigdemont i Junqueras amb Rajoy i que "assumeixi el mandat democràtic" dels catalans a través del diàleg i la negociació. També així ho havia demanat el president Puigdemont uns minuts abans en una roda de premsa des de Brussel·les.

"Derrota absoluta del Govern espanyol"

Rovira també ha volgut posar en valor els resultats de les forces independentistes, que van revalidar majoria amb 70 escons. "Hi ha dos milions de persones incansables", ha defensat Rovira, que veu els resultats a les urnes com una "derrota absoluta de les polítiques del Govern espanyol". A més, ha defensat que aquestes resultats s'han aconseguit en unes condicions totalment adverses per les forces independentistes i que el suport a la república es manté "estable" elecció rere elecció. 

Pel que fa a la seva imputació per part del Tribunal Suprem, Rovira ha lamentat que ho hagi sabut pels mitjans de comunicació. Per aquest motiu, ha rebutjat comentar-ho, però ha lamentat que la justícia espanyola consideri les manifestacions de l'11 de setembre com a delictes de rebel·lió i sedició i ha recordat que els independentistes s'han ratificat a les urnes i que es mantindran "lleials al mandat dels ciutadans de Catalunya".​