JxCat i ERC han ventilat al llarg del matí el seu estira-i-arronsa sobre la resposta a una possible inhabilitació del president, Quim Torra. El darrer a pronunciar-s'hi ha estat el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha insistit en la necessitat d'acordar la resposta unitària davant de la decisió del Tribunal Suprem.

En ser interrogat sobre la proposta plantejada per la CUP per mantenir una presidència simbòlica de Torra en cas que es confirmi la inhabilitació, Sabrià ha evitat pronunciar-s'hi però ha insistit que el seu grup no vol que sigui el Suprem qui marqui l'agenda o decideixi qui ha de presidir el Govern.

Menys electoralisme

"Pero tampoc volem que ningú s'aprofiti del Govern de Catalunya i la situació per fer electoralisme, per estar més ben preparat per guanyar unes eleccions. Ens sembla una irresponsabilitat. Cal pensar en el país, i menys en electoralisme i menys en el partit", ha advertit en referència a JxCat.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha subratllat aquest migdia que tot i que el Govern té plantejades diferents respostes davant d'una possible inhabilitació, serà el president qui prengui una decisió.

Meritxell Budó Govern Ruben MorenoLa consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant el Consell Executiu d'aquest dimarts / Ruben Moreno

Sabrià ha admès que la decisió última i "el botó vermell" està en mans del president, però ha insistit que la seva proposta és pactar la resposta sobre aquest tema, "seure en una taula, tenir una sortida conjunta" perquè es tracta d'un tema que afecta tot el país.

ERC i la proposta de la CUP

Aquest matí, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha titllat d'irresponsabilitat el fet que el Govern no hagi pactat una resposta davant d'aquest possible escenari. De la seva banda, la CUP ha plantejat la possibilitat que, encara que es confirmés la inhabilitació, el Govern mantingui el president de manera simbòlica.

Carles Riera_portaveu CUP- ACNEl diputat de la CUP Carles Riera aquest migdia al Parlament / ACN

En relació a aquest plantejament, Sabrià no s'ha volgut pronunciar sobre el fons de la proposta del cupaires, i s'ha limitat a valorar positivament el fet que es plantegin alternatives.

La vista al Suprem per al recurs de Torra està prevista per al 17 de setembre.