Indignació i ràbia. Aquesta és la sensació que es viu a Esquerra Republicana després de conèixer l'escrit de la Fiscalia en què demanen 7 anys de presó per a Josep Maria Jové i 6 anys i tres mesos per a Lluís Salvadó pel delicte de malversació agreujada. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha declarat aquest divendres als mitjans de comunicació que l'escrit és una "aberració política i jurídica", mostra d'un "cop judicial". Tot i ser un dia "dur", sosté que també és una jornada per "refermar-se" en allò que són i volen. "Ens persegueixen perquè suposem la principal amenaça contra l'status quo i contra un estat immobilista que, a través de la justícia, vol perpetuar una repressió que pretén cobrar-se noves víctimes", ha reblat.

Preguntada per la reforma del Codi Penal, que tenia com a objectiu suavitzar la persecució i les penes a ex alts càrrecs del Govern de l'1 d'octubre, Vilalta ha sostingut, tot i l'escrit de la Fiscalia, que aquests canvis "objectivament situen unes condicions més favorables i s'ha limitat la capacitat repressiva de l'Estat". El problema, per a la dirigent republicana, és "la implementació d'aquesta reforma per part de la justícia", malgrat que ha indicat que "no és cap sorpresa la interpretació" que en fan. Amb tot, Marta Vilalta ha fet èmfasi en què "s'ha de seguir transitant en el camí de la desjudicialització, perquè avui s'ha evidenciat que encara queda molt camí per recórrer".

ERC aposta per seguir amb la "confrontació democràtica" tot i veure un "estat irreformable"

Des de Calàbria, assenyalen que les penes de presó són "injustes i injustificables", que les quantitats de les multes són "desorbitades" i que ni Jové, ni Salvadó, ni Garriga van cometre cap delicte perquè "van escoltar la voluntat democràtica de la ciutadania". "Persegueixen a qui va plantejar el repte democràtic més gran i l'escac més gran a l'immobilisme de l'Estat", ha precisat Marta Vilalta. Malgrat la petició de la Fiscalia, els republicans sostenen que la millor via és seguir "liderant la confrontació democràtica amb l'Estat a través de la paraula" i "posar-los davant el seu mirall pel seu immobilisme i autoritarisme que es veu a nivell internacional".

Malgrat això, la portaveu d'Esquerra Republicana ha admès que "no és cap novetat" aquest "cop d'estat judicial a les majories democràtiques que volen canviar les normes". "Ens ho podíem esperar d'una justícia retrògrada i al dictat de l'extrema dreta, però el que havíem de fer com a demòcrates i independentistes és contribuir a canviar allò que ha estat utilitzat per reprimir-nos", ha asseverat, traient pit de la derogació de la sedició i la reforma de la malversació "per la força i influència" de la seva formació. El que ha passat aquest divendres, segons Marta Vilalta, "aflora contradiccions entre els estaments de l'estat" i "obre els ulls a aquells que pensaven que l'estat era reformable". Per tot plegat, la dirigent ha volgut recordar que "el conflicte no s'ha acabat" i que "només es resoldrà per vies polítiques".

Crida a Junts a "no equivocar-se d'adversari"

Aquesta petició de la Fiscalia, ha apuntalat Vilalta, no té "conseqüències directes" en les negociacions amb el govern espanyol i no "invalida" la via estratègica que els republicans segueixen. En tot cas, sí que creu que als representants polítics de l'executiu els ha faltat "valentia" i no ha volgut entrar a valorar les declaracions del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en què es vanta que ja van advertir que "l'1-O segueix sent delicte": "Per part d'ERC, no parla cap ministre". Finalment, la secretària general adjunta dels republicans ha fet una crida a Junts a "no equivocar-se d'adversari" perquè amb ells "compartim el patiment de la repressió": "Que no ens demanin explicacions, qui és responsable de la repressió és l'estat i la seva justícia retrògrada". Per a Vilalta, el que haurien de fer és "fer pinya i anar tots a l'una contra l'estat". Si alguna cosa ha fet ERC, segons la portaveu, és "construir solucions i minimitzar l'impacte de la repressió": "Potser tindríem més força si se sumessin a aquesta via".