Després de setmanes de debat públic, aquesta setmana arriba el debat definitiu: el Congrés dels Diputats debatrà aquest dijous el decret de la reforma laboral i haurà de decidir si el convalida o, per contra, el fa decaure. De moment, però, continua penjant d'un fil. L'únic suport que ha aconseguit és la mà estesa dels nou diputats de Ciutadans, que han posat la condició que no es toqui una sola coma. Però encara està molt lluny el suport dels socis habituals, com ERC, el PNB o EH Bildu, que veuen la nova normativa insuficient i exigeixen poder esmenar-la. El govern espanyol, però, no es mou: continua demanant els vots favorables sense canvis. Fonts repulicanes insisteixen que continuen en el no.

Ja la setmana passada, l'independentisme d'esquerres va fer un cop damunt la taula amb un manifest conjunt, subscrit per ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG. En el text consensuat constataven que la reforma laboral plantejada “no constitueix la derogació de la reforma laboral del 2012”, com s’havia promès, i que “aspectes troncals” hi queden exclosos. Aquestes forces s'obrien a la negociació i fins i tot feien set propostes de millora del text. Però aquesta mà estesa, diferent a la de Ciutadans, de moment no ha estat agafada des de La Moncloa, a 72 hores del debat i votació al Congrés.

Avui mateix, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha reiterat la seva crida a la "responsabilitat" dels grups parlamentaris per a facilitar que es convalidi la reforma laboral. Després de reunir-se justament amb la CEOE, en una atenció als mitjans, la mà dreta de Pedro Sánchez ha insistit que és "essencial" que s'aprovi, tal com la van pactar el govern espanyol, els sindicats i la patronal. Bolaños ha explicat que "continuen treballant de forma coordinada" amb totes les forces polítiques, sense entrar en més detalls.

Des d'Unidas Podemos són més explícits: si bé accepten els vots de Ciutadans, de franc, també volen sumar-hi els socis habituals com ERC. En aquests termes s'han pronunciat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en una entrevista a TVE, on ha defensat que "és important que els socis de la investidura hi siguin". La secretària general de Podemos ha demanat "temps" per a la vicepresidenta segona Yolanda Díaz. "Els buscarem fins a l'últim moment", ha insistit Belarra.

Fonts d'ERC expliquen que les coses "van malament". Durant aquests dies, han estat parlant i intercanviant documents amb el Ministeri de Treball. No obstant això, constaten que "el PSOE no vol" i això ho bloqueja tot. "Si es queda així, serà un no com una catedral", insisteixen les fonts republicanes.

Altres mesures que pengen d'un fil

El decret de la reforma laboral es debatrà i votarà el dijous, i serà una prova per a la majoria de la investidura i la legislatura. Però abans hi haurà un nou desafiament per al govern espanyol. Aquest dimarts es debatrà la convalidació del decret que va imposar de nou l'ús obligatori de les mascaretes en espais exteriors. Aquesta mesura tampoc no compta amb el consens polític necessari. Alguns formacions com el PP, l'extrema dreta de Vox, Ciutadans o el PDeCAT ja han avançat que votaran per la seva derogació, en considerar que no s'han aportat evidències científiques de la seva utilitat per a frenar la propagació de la pandèmia.