El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, no ha aclarit aquest dimarts si la seva formació votarà dijous a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma, però ha advertit que considera "perillós" des del punt de vista democràtic que l'executiu de Sánchez acabi imposant una pròrroga de sis mesos sense necessitat de sotmetre la mesura a votacions al Congrés durant aquest termini. "Ens sembla perillós democràticament sostreure el control parlamentari a un govern", ha dit. En tot cas, ha dit, "hi ha marge i seguim parlant".

Rufián ha recordat que aquest estat d'alarma "no és com el primer, perquè de facto les competències seran de les comunitats autònomes" però ha advertit que "seria bo un control mitjançant votacions al Congrés".

rufian solRufián // EFE

Ha destacat que divendres Catalunya va demanar l'estat d'alarma per frenar la pandèmia, i ara que s'ha instaurat "l'únic que volem és afinar-lo des del punt de vista democràtic" perquè no "encaixa que durant sis mesos no hi hagi cap control parlamentari a través d'unes compareixences sense votació".

Ha afirmat que per a ERC el problema no és la durada de sis mesos, sinó el control parlamentari. En aquest sentit s'ha mostrat partidari que en el termini que duri es vagin votant les característiques, la durada, i incloent i eliminant mesures segons la situació.

Pressupostos generals de l'Estat

Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat que s'aproven aquest dimarts al Consell de Ministres, Rufián no ha aclarit si ERC està "més a prop o més lluny" d'aprovar els comptes, però sí que ha apuntat que el seu partit vol ser "útil" i "això implica escoltar i dialogar".

En tot cas ha advertit que el fet que aquests hagin de ser una pressupostos "progressistes" treu de l'equació "a Ciutadans".

Pel que fa a la llei de regulació del lloguer que el govern espanyol vol portar al Congrés abans de quatre mesos, el portaveu d'ERC s'ha mostrat disposat a votar-la. "Ens sembla bé perquè a les plataformes, col·lectius i sindicats que sempre han treballat amb nosaltres els sembla bé, i si a ells els sembla bé nosaltres també". En tot cas ha recordat que "caldrà estar atents i seguir pressionant el govern".