L'espionatge a Pedro Sánchez i Margarita Robles, que ERC considera una "cortina de fum", no tapa res del que hagi pogut passar. És per això que els republicans es mantenen en la mateixa posició que abans de la roda de premsa d'ahir a La Moncloa: cal una comissió d'investigació parlamentària al Congrés dels Diputats i també que es depurin responsabilitats polítiques pel cas Pegasus. En aquests termes s'ha tornat a expressar avui el seu portaveu a la cambra baixa, Gabriel Rufián, que veu "insostenible" tant la situació de la ministra de Defensa com la de la directora del CNI, Paz Esteban. Mentrestant, el govern espanyol veta la comissió i no entrega caps en la depuració de responsabilitats.

En una entrevista aquest dimarts al matí a TVE, Gabriel Rufián s'ha preguntat "què hauria passat si els dolents independentistes no haguessin denunciat el cas", i ha demanat arribar fins al final. En aquest arribar fins al final hi ha inclòs la situació de Robles i Esteban, que és "absolutament insostenible". I el republicà ha reblat el seu argument: "L'única pregunta aquí és qui ha fallat i la resposta és clara. Els serveis d'intel·ligència". També ha situat com una qüestió de mínims la comissió d'investigació, que actualment es troba en tramitació al Congrés dels Diputats però previsiblement serà tombada pel PSOE.

El portaveu d'ERC al Congrés ha insistit que es tracta d'una cortina de fum del govern espanyol, perquè, si no, "no s'entén" el com i el quan s'ha fet pública la infecció dels terminals de Pedro Sánchez i Margarita Robles. En aquest sentit, ha rebatut que "no cal ser gaire espavilat per veure que volen passar de suposats culpables a víctimes" del cas Pegasus.

Més enllà del cas concret d'espionatge, els republicans es reafirmen en el seu vot contra el decret anticrisi la setmana passada, perquè "l'únic idioma que entén el PSOE és tocar-li l'agenda legislativa". Tot i així, Gabriel Rufián no ha deixat anar la bandera del diàleg, que "no és cap rendició".

Moncloa tanca la porta

Ni tan sols després de fer-se pública la infecció amb Pegasus dels telèfons del president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles. El govern espanyol manté tancada la porta a una comissió d’investigació parlamentària sobre l’espionatge polític, sol·licitada per Unidas Podemos i els independentistes . Actualment es troba en tramitació al Congrés dels Diputats però previsiblement serà tombada pel PSOE. Així ho ha descartat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha negat la portada de l’ABC, segons la qual sabien de la infecció des de fa mesos. Ha assegurat que van revisar els dos terminals “preocupats” per les informacions sobre l’espionatge a independentistes. No ha fet cap “conjectura” sobre si ha estat el Marroc o “elements incontrolats” –en paraules del ministre– del CNI. També ha evitat deixar en safata el cap de la directora de l’organisme, Paz Esteban.