ERC i JxCat està ultimant una resposta "de denúncia, transversal i responsable" a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per part del Tribunal Suprem. Així ho ha assegurat la secretària adjunta dels republicans, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiu d'aquest dilluns.

Tanmateix, Vilalta no ha volgut "entrar en detalls" i no ha desglossat en què es basarà aquest acord. "Es farà públic quan sigui el moment i estigui llest per fer-se públic", ha assegurat sense entrar a comentar tampoc la denúncia que havia fet hores abans la diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent, qui ha revelat que els socis del Govern els han exclòs de les negociacions.

La dirigent republicana, però, sí que ha afirmat que s'aplicarà la llei de Presidència "perquè el Govern segueixi sent útil a la ciutadania". També ha afegit que des de la seva formació creuen que s'ha de respondre "amb més democràcia, amb més drets i amb més determinació" i ha garantir que "l'acord hi serà".

Una democràcia "low-cost"

Vilalta s'ha mostrat especialment molesta amb les filtracions que s'han produït des de primera hora d'aquest matí que ja avançaven que el president Torra havia estat inhabilitat per unanimitat entre els magistrats de l'Alt Tribunal espanyol.

"A Europa són capaços de mantenir guardades les secretes i aquí no. Com és possible? És una democràcia cada vegada més low-cost", ha denunciat comparant la situació amb el TJUE, on, a més, ha recordat que hi ha més funcionaris treballant i més pressions. 

"És una evidència de les mancances i els dèficits de la democràcia de l'Estat", ha etzibat qualificant d'"escàndol" la inhabilitació de Torra "per expressar la llibertat d'expressió a través d'una pancarta". "S'ataca i s'enderroca el president de la Generalitat. Algú creu que el president Torra es trobaria en aquesta situació si no fos independentista? Evidentment que no", ha reivindicat recordant que avui també es jutjava l'activista dels CDR Tamara Carrasco.

"La força de la gent"

Preguntada sobre si "està preocupada per la resposta al carrer", Vilalta ho ha rebutjat i ha reivindicat les mobilitzacions com a part fonamental de l'independentisme. "Creiem que des del carrer es respondrà en clau de denúncia com sempre s'ha fet", ha afirmat. De fet, l'Assemblea, Òmnium i els CDR ja han anunciat mobilitzacions.