I una setmana després del ple del Parlament en el qual es van tramitar els pressupostos del Govern i on es van veure clares diferències entre els socis de l'Executiu, avui ha estat el torn de les reivindicacions. Si bé la setmana passada des de Junts van retreure a ERC haver negociat amb els comuns la tramitació dels pressupostos davant la negativa de la CUP, aquest cap de setmana veus del partit de Carles Puigdemont han començat a donar la benvinguda als comuns "als pressupostos de Junts", en referència a la tasca del conseller d'Economia, Jaume Giró.  

Sigui com sigui, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que aquest dilluns, en la Permanent Nacional del partit, hi ha hagut una conclusió unànime, sense crítiques ni desavinences: que la gestió dels republicans en els pressupostos, malgrat incorporar qüestions delicades com el canvi de croms d'aprovar els comptes de la Generalitat si ERC aprova els d'Ada Colau, ha estat positiva pel país: "Ens agrada concretar consensos del país amb una majoria el més àmplia possible". 

 

"Estem satisfets perquè tindrem pressupostos. Hem aconseguit assegurar la tramitació i que vagin endavant. Estem satisfets i orgullosos d'haver pogut contribuir i fer-ho realitat", ha reivindicat Vilalta, que ha dit que ERC és el partit que governa per a tothom, "fent que les coses passin", i alhora treballant per aconseguir una "república catalana independent". Així mateix, també ha reivindicat el lideratge del president de la Generalitat, Pere Aragonés: "També del conseller Giró, però sobretot del president". 

Qüestió de confiança: acord amb la CUP

Això sí, ha volgut assegurar que malgrat aquesta aprovació s'hagi fet amb els comuns, la majoria independentista a la Cambra catalana segueix: "Passi el que passi amb les votacions, no canvia i es manté constant". I no ha aclarit si hi ha hagut noves reunions amb la CUP després del debat dels pressupostos, però ha assegurat que treballaran per anar complint els acords als quals van arribar en el pacte d'investidura: "No només perquè eren un compromís amb la CUP, sinó perquè creiem que són bons pel país". 

Preguntada específicament per coses concretes d'aquell acord com és la qüestió de confiança a la qual s'hauria de sotmetre el president Aragonès a mitja legislatura, ha dit que ho "avaluaran" amb els anticapitalistes, però que no tot ha d'anar sobre aquesta qüestió de confiança. 

Dels comuns, ha dit que seguiran les negociacions amb ells per "ajustar serrells", i sobre la possibilitat que en l'aprovació definitiva dels comptes prevista el 23 de desembre la CUP també hi vulgui participar, ha afirmat que els hi agradaria molt que així fos i que per ells no serà. 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)