El futur del Govern entre ERC i Junts comença a estar en entredit. Els episodis de retrets per desacords en estratègies com la taula de diàleg, la reforma de política lingüística i les anades de to de Gabriel Rufián han evidenciat les acumulades diferències entre ambdós partits. La tensió es va multiplicar la setmana passada quan el líder d'ERC a Madrid va titllar de "tarat" a Carles Puigdemont, i malgrat que va rectificar durant la mateixa jornada, les seves paraules encara ressonen aquesta setmana. ERC insisteix que la qüestió està tancada perquè va rectificar i no "cal dir res més", segons la portaveu, Marta Vilalta. Així, els d'Oriol Junqueras han tornat a tancar files i han reiterat la confiança del partit en la seva figura: "Quan cometem errors els internem esmenar i aprendre perquè no es tornin a produir", ha dit la portaveu aquest dilluns en roda de premsa, en la qual ha assegurat, com ja es va especular fa uns mesos, que una de les propostes pel líder d'ERC a Madrid és que pugui ser candidat de Santa Coloma de Gramenet, i que seran els òrgans interns els que determinin quina és la configuració de la llista d'aquest municipi: "Rufián és un gran actiu i un gran candidat". 

Aquestes declaracions tornen a obrir un nou front que pot afectar el malestar que hi ha dins les files de Junts, però també dins dels republicans, i és que malgrat públicament es tanqui files amb Rufián, és àmplia la base republicana que considera que les seves declaracions traspassen límits. Sigui com sigui a hores d'ara el futur de l'executiu resta pendent, principalment, d'una qüestió: l'auditoria que els de Jordi Turull i Laura Borràs faran per avaluar el grau de compliment del primer any del Govern, que determinarà si funciona o si cal "replantejar-lo o deixar-lo estar". Els republicans no han entrat a valorar aquesta decisió en concret, però si que van avisant a Junts que trencar el govern podria ser una irresponsabilitat, i així ho ha reiterat aquest dilluns la portaveu d'ERC.

"Tot el respecte, nosaltres seguirem treballant per complir els acords subscrits i per poder fer real allò a què ens vam comprometre amb la CUP i Junts, amb la voluntat de poder donar estabilitat al Govern. Que sigui el més fort possible. El que esperem dels socis de coalició és que actuïn amb responsabilitat, lleialtat i garantint l'estabilitat imprescindible per servir millor a la ciutadania", ha expressat la portaveu.

Vilalta ERC Marc Puig
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns / Fotografia: Marc Puig (ERC)

L'estat espanyol imposa infraestructures

En aquesta mateixa compareixença ha carregat, com ja és freqüent en especial des del CatalanGate i sobretot des de l'anunci que l'estat només ha complert amb un terç de les inversions a Catalunya, contra el govern de Pedro Sánchez. Divendres el Govern va plantar la ministra de Transports, que va venir a presentar un suposat acord sobre el futur de la B-40, on el govern espanyol es va comprometre a pagar el Quart Cinturó. Segons Vilalta, la ministra va venir a Catalunya sense els consensos necessaris: "És greu la visita de la ministra perquè no només ve a riure-se'n i fer noves promeses, sinó que a més venen a imposar-nos estructures i models que no compartim", ha expressat la portaveu que ha assegurat que la B40 és un projecte obsolet i caduc que no comparteixen i que presentaran una proposta alternativa en les pròximes hores. 

Aquesta qüestió, lligada completament amb la manca d'inversions, està allunyant cada vegada més els republicans del PSOE i Podem. Vilalta ha estat clara, sobre la possibilitat d'arribar a nous acords com per exemple els pressupostos de 2023: "La confiança ja no hi és entre els governs de Catalunya i l'estat. Mentre no compleixin amb tots els compromisos, mentre no hi hagi compliments, no hi ha confiança. I si no hi ha confiança no pot haver nous acords", ha avisat, i s'ha referit en concret als propers comptes. "S'ha acabat el temps de les promeses i les bones intencions. Que vinguin amb els deures fets", ha insistit la republicana, que ha acusat la Moncloa de donar excuses de "mal pagador".