Nova iniciativa d’Esquerra Republicana i EH Bildu per posar llums i taquígrafs al patrimoni de la monarquia espanyola. Els republicans han registrat aquest dimarts al matí una proposició de llei al Senat “perquè la Casa Reial sigui objecte de fiscalització per part del Tribunal de Comptes”. Sostenen que “el Parlament espanyol ha d’eliminar l’opacitat que envolta els pressupostos de la família i la Casa Reial de manera que la ciutadania no tingui cap mena de dubte sobre la gestió responsable i ètica dels diners públics”. La setmana passada ja van reclamar a l’Agència Tributària que investigués d’ofici.

La iniciativa registrada per ERC i Bildu --que comparteixen grup al Senat-- insta a reformar la llei orgànica del Tribunal de Comptes perquè l’organisme faci una “fiscalització externa, permanent i consuntiva de l’activitat econòmica-financera de la Casa Reial”. Volen que es fiscalitzin “les partides dels Pressupostos General de l’Estat assignades a la Família Reial, al Cap de l’Estat i de Suport al Cap de l’Estat”. També “la situació i les variacions de patrimoni de la Família Reial”.

"La Família i Casa Real, en rebre uns diners dels pressupostos generals de l'Estat, tenen l'obligació moral de donar compte a la ciutadania de com són usats els diners públics, ja que la quantitat rebuda no és un simple salari per a la seva supervivència" , sostenen els republicans en l'exposició de motius. "La més alta institució de l'Estat està incomprensiblement exempta d'aquesta transparència i control", lamenten.