Canvi de criteri. El Tribunal de Comptes (TCu) ha celebrat aquest dimarts una vista per resoldre si ha de tornar a ERC els 2,1 milions d’euros que va dipositar inicialment com a garantia per la responsabilitat comptable d’excàrrecs del Govern en la promoció exterior del procés d’independència de Catalunya, encapçalats pel president Carles Puigdemont i  el vicepresident Oriol Junqueras. La fiscalia ha canviat el seu criteri i s’ha posicionat a favor de tornar els diners a ERC perquè ha assegurat que si el Tribunal de Comptes va admetre l’aval presentat per l’Institut Català de Finances (ICF) no es poden mantenir dos avals pel mateix concepte. Inicialment, la instructora va rebutjar l'aval de la Generalitat, com també el fiscal. Per això, es destaca el canvi de criteri de la fiscalia. La resolució del Tribunal de Comptes s’espera en uns cinc dies, segons fonts de l’òrgan fiscalitzador.

En la vista, el fiscal ha assegurat que “les quantitats reclamades ja estan assegurades i no té cap sentit mantenir aquests diners dipositats per ERC”, i per això no s’ha oposat a la seva substitució, tal com havia demanat Esquerra,  segons ha informat Europa Pres. Societat Civil Catalana (SCC) està representada com a part demandant, i ha ratificat la seva oposició als avals de l’ICF, tot afirmant que “el dipòsit és la forma més senzilla de complir amb  el mandat del tribunal”. No obstant això, el representant del ministeri fiscal lha recordat a SCC que si la sala de Justícia del Tribunal de Comptes va admetre els avals de l’entitat que depèn de la Generalitat “no queda més opció” que “substituir” la fiança i retornar a ERC els diners que va dipositar. La representació de SCC s’ha mostrat sorpresa pel canvi de criteri del fiscal

La reclamació de Romeva

La vista s’ha celebrat perquè l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva va sol·licitar el retorn d’aquests diners a ERC, que va dipositar sobretot amb aportacions de militants. Els 2,1 milions cobreixen el que es reclama a 19 demandants, com el president Puigdemont  el vicepresident Junqueras i càrrecs polítics, i  l’exdirector general del Diplocat, Albert Royo. Inicialment, el Tribunal de Comptes va rebutjar la reclamació feta directament per Esquerra perquè ho havia de sol·licitar un dels demandats, com ara s'ha fet  en nom de Romeva. L’advocat en nom d’Esquerra, Àngel Fernández, del despatx Vallbé, ha considerat “absolutament raonable i encertat” el nou posicionament de la fiscalia i ha explicat que ERC va aportar els diners per evitar que s’embarguessin diners dels seus membres. “No es tracta de substituir el dipòsit pels avals”, sinó d’assegurar un mètode i no mantenir una “duplicitat de garanties”, ha assegurat. L’advocat ha indicat que si no se li torna els diners “restringiria de forma greu la seva activitat patrimonial”.

El mateix judici

El  Tribunal de Comptes va resoldre d’ajuntar la investigació vers el Referèndum de l’1-O, després que el Tribunal Suprem li derivés el control sobre els diners malversats, i la investigació sobre la despesa Exterior.  És a dir, les dues causes es jutjaran de forma conjunta. La fiscalia va rebaixar les reclamacions, que ara es xifren en 3,4 milions d’euros en concepte de responsabilitat comptable, que inicialment sumava 9, 5 milions d’euros (5,4 milions l’acció Exterior i 4,1 milions per l’1-O). Les persones investigades són 35 persones.

 Per la seva part, Sociedad Civil Catalana va presentar la demanda contra 11 exalts càrrecs del Govern,  com els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas,  i els reclama 5,3 milions com a responsabilitat comptable. A més, excloïa el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, inclòs per la fiscalia.