El servei de Rodalies "era i és una vergonya". Així de contundent ha estat el president d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, en la sessió de control al president de la Generalitat al ple del Parlament, després d'opinar que no hi ha que posar el focus en la vaga de maquinistes "ja que és un dret". Per tot plegat, ERC ha registrat a la mesa de la comissió de Polítiques Digitals i Territori dues peticions de compareixença perquè el coordinador de Rodalies, Pere Macías, i el president de Renfe, Isaías Táboas, donin explicacions sobre el caos ferroviaris dels últims dies.

En concret les peticions, signades per la portaveu dels republicans a la Cambra, Marta Vilalta, reclamen que Macias comparegui per detallar l'estat del Pla de Rodalies a Catalunya i "el dèficit actual d'inversions en la infraestructura de la xarxa ferroviària catalana". A Táboas, li demanen que comparegui per informar sobre l'estat actual del servei ferroviari de Rodalies a Catalunya i la situació i afectacions de la vaga de maquinistes d'aquesta operadora. 

Ja són quatre jornades de vaga amb afectacions greus en el servei. Si bé ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reclamant-li solucions urgents i el traspàs de la gestió, avui Aragonès ha carregat contra la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a qui ha criticat d'estar desapareguda.

"A qui li toca assumir responsabilitats no se li ha vist en cap lloc. On està la ministra de Transports? Surt corrent a donar una roda de premsa enfocant contra el Govern per a parlar de l'aeroport, però per a la infraestructura de mobilitat diària de 400.000 catalans, dóna el silenci per resposta", ha carregat Aragonés.

Avui mateix la ministra Sánchez ha defensat que té una "implicació total des del primer dia" en la cerca d'una solució a la vaga de maquinistes de Renfe. En una entrevista a Onda Cero, Sánchez ha respost a Aragonès que està fent "tot el possible per solucionar la situació de conflictivitat" i treballa per resoldre-la "al més aviat possible".

En canvi, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha posat el focus a la sessió del control al Govern en què la Generalitat té l'experiència i credibilitat necessàries per gestionar Rodalies. El també conseller de Polítiques Digitals i Territori ha acusat l'Estat de no cuidar "els serveis públics que té a Catalunya en matèria de mobilitat" i li ha retret que no els transfereixin aquells serveis que no cuiden. 

250 milions d'euros al dia

La protesta convocada pel sindicat Semaf es repetirà aquesta setmana. Després d'aquests quatre dies, el dijous dia 7 està convocada de les 5 hores del matí a les 9 hores, de 12 a 16 hores i de 18 a 22 hores. Segons ha detallat el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, la vaga està costant entre 200 i 250 milions d'euros diaris als catalans.