La portaveu d'ERC, Raquel Sans ha dit que "no volen posar terminis" a la celebració del referèndum "perquè no és una qüestió de temps, sinó d'acumulació de forces". En una entrevista al Cafè d'idees de TVE, Sans ha assenyalat que "el repte d'ERC i de l'independentisme hauria de ser l'acumulació de forces i de suports necessaris perquè aquest referèndum sigui inevitable" i ha dit que per això "han de ser presents a l'àrea metropolitana". D'altra banda, la republicana ha defensat un "cordó sanitari" a la ultradreta d'Aliança Catalana si el partit de Sílvia Orriols aconsegueix representació al Parlament després de les eleccions del 12-M. Sans ha insistit que l'extrema dreta "espanyola i catalana "és un "límit" per a ERC.

Sans ha admès que les propostes d'Aragonès aquests últims dies al voltant del referèndum i del finançament singular són "electorals", però també "de país i de govern", ha afegit. Sobre la unilateralitat defensada per Puigdemont, Sans ha demanat "responsabilitat". "Estan molt bé les proclames en campanya de 'jo vindré i ho faré millor', però com? Com es concreta?", ha preguntat als de Junts. Precisament aquest divendres, el president de la Generalitat i candidat d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, ha emplaçat els caps de llista de Junts i del PSC, Carles Puigdemont i Salvador Illa, respectivament, a un debat a tres per al qual està disposat "a anar on calgui". En declaracions a RAC1, Aragonès ha dit que està "disposat a anar on sigui necessari" per mantenir aquest debat, fins i tot a sortir de Catalunya, atesa la situació d'exili de Puigdemont.

"Menysteniment per la llengua" d'Illa

Sobre la proposta de fer una conselleria per la llengua d'Aragonès i la reacció d'Illa qualificant-la de "coseta electoral", la portaveu ha lamentat que sigui un "menysteniment per la llengua". "Demostra molt poca sensibilitat i molt poca responsabilitat de país vers un repte de país que tenim", ha expressat Sans sobre les paraules del candidat socialista. En la mateixa línia es va expressar aquest dijous el president Aragonès que va indicar que per al "candidat de la Moncloa", en referència a Illa, "defensar i enfortir el català és una coseta".

D'aquesta manera es va referir a través d'X a les declaracions d'Illa, que en una entrevista a RTVE va menystenir la proposta d'Aragonès. "Parlar sobre la llengua amb aquesta trivialització demostra el risc de deixar el país en mans dels que sempre obeeixen a Madrid en lloc de defensar Catalunya", va avisar Aragonès.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!