La proposta d'articular una direcció estratègica col·legiada independentista en el marc del Consell per la República, que el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha plantejat de nou al president, Pere Aragonès, ha tingut un recorregut més aviat discret. Tot just, l'estona que ha trigat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, a comparèixer davant la premsa i deixar clar que l'òrgan que encapçala Carles Puigdemont no és l'adequat, no ha incorporat les reformes que reclamaven, ni és prou transversal ni transparent. "L'estratègica consensuada no es pot fer sobre retrets, ni relats màgics, ni jugades mestres", ha advertit.

Aragonès i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, han celebrat aquest dilluns la trobada amb els responsabls del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, dins de la ronda de contactes que estan mantenint amb els partits i les entitats independentistes. La reunió amb ERC s'ha celebrat just després de la trobada amb els representants de Junts, durant la qual el president d'aquest grup, Albert Batet, ha reclamat a Aragonès que es materialitzi l'acord inclòs en el pacte d'investidura de crear un espai de coordinació de l'independentisme i fer-ho en el marc del Consell per la República. Vilalta, ha assegurat que els republicans comparteixen la necessitat d'una estratègia consensuada i unitària, però ha puntualitzat que aquests espais han de ser "inclusius i oberts i no han d'estar controlats per res i per ningú".

Ni transvesal ni transparent

La portaveu republicana considera que el Consell per la República no ha experimentat els canvis que se li reclamaven. "El Consell per la República no respon a allò que podria aportar més utilitat, que és ser un espai més transversal i amb una governança més transparent, i que tingués clars els objectius i les funcions", ha argumentat.

Davant d'aquesta situació ha insistit en la necessitat d'altres espais de consensos per poder dibuixar les passes a seguir per "sumar i ser més". Vilalta, com també ha fet tot seguit la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha volgut reivindicar la figura del president, Pere Aragonès, per exercir el lideratge. "És qui té l'aval de les urnes, i l'aval de la majoria del Parlament", ha argumentat.

Pel que fa la crítica de Junts a la mesa de diàleg, ha advertit que la via de la negociació és la via guanyadora, perquè els conflictes polítics es resolen políticament.  "Exigim al govern de l'Estat que compleixi els seus acords i seure per poder treballar en una resolució democràtica a un conflicte que és polític i no pot buscar excuses com malauradament està fent", ha reclamat.

Dimecres està prevista la reunió amb la CUP, després que la setmana els cupaires van plantar el president.