La Mesa del Parlament ha tombat aquest dimarts els vots delegats del president Carles Puigdemont i els presos de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Ho ha fet amb els vots a favor d'ERC i el PSC i l'abstenció de Cs. JxCat hi ha votat en contra.

En la reunió, la Mesa ha reclamat a JxCat que rectifiqui per complir l'acord i ha alertat que o "es fa la designació o es perd la majoria". El grup de Puigdemont ja ha reaccionat a aquesta decisió: el president a l'exili i els presos descarten designar i, per tant, accepten perdre la majoria independentista.

La posició de la Mesa d'aquest dimarts es contradiu amb la que havia adoptat el mateix organisme dijous passat i aquest mateix dilluns a través de la majoria independentista de JxCat i ERC. 

Els republicans han canviat la seva posició després de l'informe dels lletrats demanat pel president Roger Torrent, a petició del PSC, i que rebutjava la fórmula del grup de Puigdemont de delegació del vot i no de designació. El canvi evidencia el trencament al Parlament entre els dos socis de Govern. Tot i això, la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, ha dit que les diferències parlamentràries no tenen perquè afectar l'estabilitat del Govern.

ERC demana a JxCat "adaptar-se" als lletrats

Abans de saber-se la decisió del grup de Puigdemont, ERC havia exigit a JxCat que canviés la seva posició i acceptés la designació de diputats, tal com va aprovar el ple ara fa tot just una setmana. 

Els republicans consideren que els lletrats de la cambra "han deixat clar que la via de JxCat no s'adequa a la resolució del Ple" i que "posa en risc la validesa de les votacions". "Cal adaptar-se a l’acord, no podem situar el Parlament en una situació de col·lapse", han dit fonts dels republicans. A més, han demanat al grup de Puigdemont "prou retòrica i simbolisme de curt recorregut".

Tot i l'acord entre els dos grups de dijous passat i la roda de premsa conjunta de divendres del president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, Esquerra ha acusat aquest dimarts JxCat de trencar l'acord del ple del 2 d'octubre i ha alertat que fer-ho "situa el Parlament en la paràlisi i l’alteració del mandat del 21-D". 

"La gent ens demana que ens posem d’acord per fer avançar el país, i tenim l’acord: és el del 2 d’octubre, aprovat per JxCat, Esquerra i els comuns. Si l’incomplim, la república perd i Llarena guanya", han defensat les mateixes fonts.​

L'informe dels lletrats és "demolidor"

Aquest dilluns la Mesa va ratificar l'acord de dijous i va tornar a acceptar la delegació de vot dels quatre diputats de JxCat. Tot i això el president Roger Torrent havia demanat un informe als lletrats divendres passat, que va ser lliurat aquest dilluns al vespre als membres de la Mesa i que, segons fonts d'ERC, és "demolidor". 

Per aquest motiu, els republicans han canviat de posició i han demanat a JxCat que rectifiqui i accepti la designació dels seus diputats presos i de Puigdemont. Una demanda que no ha estat corresposta pels diputats de JxCat.