La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha pronosticat que les diferències entre JxCat i ERC no tenen perquè afectar l'estabilitat de l'executiu ni l'acció de govern. Artadi ha recordat el compromís que la setmana passada van expressar el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, per insistir que els socis estan conjurats per tirar endavant la legislatura malgrat les discrepàncies que han sorgit de nou aquest dimarts al Parlament per la delegació de vot dels diputats de JxCat suspesos pel jutge Pablo Llarena.

La consellera de Presidència ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern tres quarts d'hora després que ERC fes pública una nota en què insta JxCat a acceptar delegar les funcions dels diputats encausat si no vol provocar una "situació de col·lapse" al Parlament. En la roda de premsa s'ha fet públic que la Mesa havia decidit revocar, amb el vot dels republicans, la delegació de vot de Carles Puigdemont i els diputats de JxCat encausats.

Esforç d'empatia

"Som dins d'una situació extremadament complexa, dins del màxim diàleg tots hem de fer el màxim esforç d'empatia per entendre el posicionament d'uns i altres", ha reclamat la consellera que, això no obstant, ha subratllat que l'executiu no pensa condicionar "les decisions dels grups parlamentaris".

Artadi ha explicat que no s'ha parlat d'aquest tema en la reunió de Govern i ha tret ferro a la situació dient que els socis no poden votar en contra d'accions acordades dins de l'executiu, però que en altres qüestions sí que ho poden fer. Igualment ha relativitzat el fet de perdre quatre vots a la Cambra, si no hi ha un acord per a la delegació, i ha recordat que l'executiu ja no disposava ara de prou majoria.

Les diferències entre JxCat i ERC en relació a la delegació de vot van paralitzar la setmana passada el debat de política general, que va quedar postposat fins aquest dimarts, un cop la Mesa hagués tancat el debat sobre si Puigdemont i la resta de diputats podien o no delegar el vot.

La majoria de la Mesa va acordar dijous tirar endavant la delegació, però el president del Parlament, Roger Torrent, va demanar un informe dels lletrats, els quals van insistir ahir al vespre que la delegació no donava resposta a la suspensió dels diputats dictada pel jutge Llarena.

La portaveu del Govern ha insistit en la roda de premsa a denunciar que les resolucions del jutge interfereixen en el "normal funcionament" del Parlament. "Ens conjurem a lluitar tant com puguem davant la repressió i davant les ingerències", ha insistit.

Refredament amb la Moncloa

Pel que fa a la decisió del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, de vetar la presència de Torra en una cimera euromediterrània que es va celebrar dilluns a Barcelona, Artadi ha advertit que aquests gestos estan refredant les relacions amb l'executiu del PSOE.

La portaveu ha mostrat la sorpresa per l'actitud del ministre, que ha titllat de censura i atac a la llibertat d'expressió. "Allò que podien fer amb el govern Rajoy ara no ho poden fer amb el govern de Pedro Sánchez", ha advertit.