A menys de tres hores perquè es reprengui el debat de política general ajornat dijous passat per les discrepàncies entre JxCat i ERC, han tornat a esclatar les diferències entre els dos socis de Govern. ERC ha exigit aquest dimarts a JxCat que s'adapti a l'informe dels lletrats del Parlament i a l'acord del ple de dimarts passat que va rebutjar la substitució però va aprovar que els diputats poguessin designar les seves funcions en altres companys del grup.

Els republicans consideren que els lletrats de la cambra "han deixat clar que la via de JxCat no s'adequa a la resolució del Ple" i que "posa en risc la validesa de les votacions". "Cal adaptar-se a l’acord, no podem situar el Parlament en una situació de col·lapse", han asseverat fonts dels republicans. A més, han demanat al grup de Puigdemont "prou retòrica i simbolisme de curt recorregut".

Tot i l'acord entre els dos grups de dijous passat i la roda de premsa conjunta de divendres del president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonés, Esquerra ha acusat aquest dimarts JxCat de trencar l'acord del ple del passat 2 d'octubre i han alertat que fer-ho "situa el Parlament en la paràlisi i l’alteració del mandat del 21D". 

"La gent ens demana que ens posem d’acord per fer avançar el país, i tenim l’acord: és el del 2 d’octubre, aprovat per JxCat, Esquerra i Comuns. Si l’incomplim, la República perd i Llarena guanya", defensen les mateixes fonts.​

Si JxCat no rectifica, els seus vots acabaran invalidats

Tot i això, segons fonts properes al president del Parlament, Roger Torrent, el ple previst per a les 3 d'aquesta tarda no perilla i defensen que si JxCat no rectifica els seus vots probablement acabaran invalidats. A falta de saber quina serà la reacció de JxCat al posicionament dels republicans, a hores d'ara el que sí perilla són quatre vots de la majoria independentista. El del president Carles Puigdemont i el dels diputats empresonats Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Fins ara havien assegurat que no es mourien de posició.

Aquest dilluns la Mesa va ratificar l'acord de dijous i va tornar a acceptar la delegació de vot dels quatre diputats de JxCat. Tot i això el president Roger Torrent havia demanat un informe als lletrats divendres passat que va ser lliurat aquest dilluns al vespre als membres de la Mesa i que, segons fonts d'ERC, és "demolidor". 

Per aquest motiu, els republicans han demanat a JxCat que rectifiqui i accepti la designació de vot dels seus diputats presos i de Puigdemont. "Tenen l’oportunitat d’arreglar l’estropici”, han defensat els republicans.

Discrepàncies que venen de lluny

La discòrdia entre els dos socis de Govern va començar després que el ple del Parlament rebutgés la suspensió dels diputats dictada pel jutge Pablo Llarena, però aprovés que els diputats afectats poguessin designar les seves funcions en un company de grup parlamentari.

Després de la votació, ERC va designar Sergi Sabrià per exercir les funcions d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. JxCat, però, va rebutjar fer-ho perquè defensa que els seus quatre diputats processats poden seguir votant amb la delegació de vot, ja que el ple de la cambra n'ha rebutjat la suspensió. Aquestes diferències van provocar una crisi de govern que va acabar amb llargues negociacions al màxim nivell entre els dos partits.

JxCat i ERC van portar a la Mesa l'acord i el van aprovar, tot i que els lletrats del Parlament van alertar en una reunió de la Mesa que la fórmula de delegació de vot de JxCat no s'ajusta al dictamen aprovat al ple dimarts. Aquest fet va provocar que els partits de l'oposició presentessin escrits de reconsideració i que el ple quedés ajornat fins aquest dimarts. 

L'informe dels lletrats demanat per Torrent divendres i fet públic aquest dilluns, però, ho hauria canviat tot pels republicans, fet que ha tornat a obrir les discrepàncies i les tensions entre els dos socis de Govern.