La situació de confinament pel coronavirus ha posat de manifest la poca adaptació del reglament del Parlament als mitjans telemàtics i a les noves tecnologies. L'actual normativa de la cambra no permet fer un ple virtual, com havia demanat el president Quim Torra i JxCat per explicar la gestió del Govern del coronavirus. Així ho van avisar els serveis jurídics de la cambra aquest dilluns en un informe, en el que recordaven que per fer un ple a distància calia una reforma del reglament. I és exactament això el que ara JxCat i ERC volen canviar, després que la Mesa d'aquest dimarts hagi aprovat fer la reforma amb els vots dels dos partits. 

Anteriorment ja s'havia intentat fer passos per reformar el reglament en aquest sentit, però les discrepàncies entre JxCat i ERC havien paralitzat la proposta.

El gener de 2018, el Tribunal Constitucional va prohibir la investidura a distància de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, fet que va provocar una ruptura important entre els dos partits. Els de Puigdemont eren partidaris d'investir-lo igualment, mentre que els republicans ho van rebutjar. Això va provocar moltes crítiques contra el president de la cambra, Roger Torrent. Després d'aquesta primera desavinença, a proposta dels dos partits independentistes, la cambra va activar la ponència de reforma del reglament però, després de diverses propostes de JxCat que van provocar de nou desavinences entre els dos socis de Govern, actualment la reforma estava paralitzada. 

Ara, amb la crisi dels coronavirus, es reobre el debat. ERC, però, ja ha avisat que presentarà la seva pròpia reforma del reglament. Així ho ha assegurat el partit a través d'un comunicat aquest mateix dimarts, on asseguren que, en casos d'"excepcionalitat" com l'actual, el Parlament ha de poder "celebrar plens per via telemàtica i garantir la participació a distància". Els republicans asseguren haver constatat que calen unes institucions "adaptades" i que puguin mantenir-se en funcionament, i que actualment no ho estan.