Els lletrats del Parlament consideren que el reglament de la cambra no permet els plens telemàtics. Un informe dels serveis jurídics, que ha avançat l'ACN i al que ha tingut accés El Nacional, conclou que no es poden convocar plens per via telemàtica, tot i que sí que assegura que es poden dur a terme compareixences per videoconferència, ja sigui en comissions com s'ha fet en algunes ocasions o per atendre els pronunciaments del president i del Govern. També avala les reunions telemàtiques com les de la Mesa, com les de la setmana passada. Tot i això, considera que el ple presencial no és substituïble.

Per aquest motiu, l'informe firmat pel lletrat major, Joan Ridao, aposta per suspendre l'actual període de sessions i que entri en funcionament la diputació permanent, tancant així la porta a celebrar plens. En l'informe, els lletrats avisen que caldria una reforma del reglament per avalar mitjans telemàtics en situacions com l'actual, però descarten que serveixi com a "habilitació generalitzada" per a les sessions no presencials. En aquest punt, recorden que la iniciativa de JxCat per investir Carles Puigdemont a distància va ser vetada pel TC.

L'informe serà tractat en la reunió que la Mesa celebrarà, també per via telemàtica, aquest dimarts. 

El Congrés i el Parlament Europeu permeten el vot temàtic

La decisió contrasta amb la situació del Congrés dels Diputats, on aquest dimecres s'ha de votar la pròrroga de l'estat d'alarma. Els diputats que no hi puguin assistir presencialment pel coronavirus podran votar per via telemàtica, tot i que les intervencions hauran de ser presencials. També el Parlament Europeu, que aquesta setmana celebra una sessió extraordinària pel coronavirus, permetrà la votació a distància. 

JxCat vol un ple i no "cimera"

El president Quim Torra va demanar la setmana passada comparèixer davant el ple per explicar les mesures que ha pres la Generalitat contra el coronavirus. La Mesa, reunida de forma extraordinària, va donar tràmit a la petició, però va proposar un format de videoconferència amb intervencions del president Torra i dels grups parlamentaris. La proposta no va agradar a JxCat, que reclamava un ple "com marca el reglament" i acusava la resta de la meva d'"inventar-se una cimera de presidents de grups" per substituir-lo.