L'entrada de la ultradreta a l'hemicicle del Parlament ha fet prendre diverses iniciatives als partits antifeixistes, que des de l'inici de la legislatura han subscrit pactes per promoure l'anomenat cordó sanitari: van enviar Vox a les golfes del Parlament, no aproven les seves iniciatives i també han vetat la seva presidència a les comissions. Malgrat això, els discursos d'odi i racistes segueixen a la Cambra, i més d'una vegada han provocat mà dura per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que en més d'una ocasió han plantat cara o bé els han avisat que estan vulnerant el codi de conducta. Ara ERC aposta per blindar encara més la institució contra el racisme i és en aquesta línia que al ple de la setmana vinent els republicans portaran una moció per reformar el codi de conducta del Parlament per combatre els discursos d'odi.

En el seu escrit, el partit d'Oriol Junqueras subratlla la necessitat que en aquesta legislatura el Parlament impulsi i aprovi la Llei contra el racisme en totes les seves formes i expressions abans que finalitzi la legislatura actual. També que es reformi el reglament i el codi de conducta dels diputats i diputades per blindar la Cambra davant comportaments masclistes, racistes, homòfobs i feixistes. Així mateix, ERC proposa que el Parlament insti la Generalitat a incorporar la perspectiva antiracista i intereseccional en el desenvolupament de les seves actuacions, i que col·labori amb la Comissió d'estudi del racisme institucional i estructural de la Cambra catalana per valorar l'elaboració i implementació d'accions extretes de les conclusions de l'informe final que elabori la comissió: precisament l'esmentada comissió té una sessió ordinària demà al matí per elaborar el seu pla de treball.

Els republicans també insisteixen en el desplegament de forma progressiva de la Llei 19/2020 d'igualtat de tracte i no discriminació, i porten al Parlament que, durant el primer trimestre del 2022, el Govern en prioritzi l'aprovació del règim sancionador i de les mesures de mediació i reparació davant les discriminacions patides. També que la Generalitat dissenyi una macroenquesta sobre discriminacions i delictes d'odi durant aquest any, i la col·laboració amb els ens locals per vetllar per la garantia de l'empadronament de les persones sense domicili fix i de les persones migrades

 

La moció que presenta Esquerra Republicana al proper ple reprèn el debat polític del desembre en què, en una interpel·lació, la diputada Najat Driouech va demanar fer front a totes les ideologies que promouen l’odi, el racisme, la xenofòbia, l’antigitanisme i la islamofòbia, i actuar des d’un compromís radical i insubornable amb els drets humans del conjunt de la ciutadania. A banda de les diverses intervencions que s'han fet a l'hemicicle sobre aquestes qüestions, com l'última de Pere Aragonès reclamant aïllar Vox, també els partits del pacte antifeixista han demanat vigilar la conducta de Vox al Parlament per sancionar-los en el cas d'incomplir-la. Amb aquestes iniciatives volen aturar els discursos d'odi de l'extrema dreta, que es caracteritzen per l'odi contra les persones migrades o per la vinculació de la delinqüència amb l'independentisme​.