Els grups d'ERC, Junts, CUP, PSC i comuns han presentat conjuntament un document per demanar a la Mesa del Parlament que posin en marxa un procediment per tal de comprovar si hi ha hagut un possible incompliment del Codi de Conducta del Parlament per part del president de Vox a la cambra catalana, Ignacio Garriga.

La petició dels grups arriba després del debat de política general que es va dur a terme la setmana passada. En ell, Garriga va afirmar que el 42% de la població reclusa és estrangera, quan només representen el 16% del total. Per reafirmar els seus arguments, el líder de Vox va enumerar tot un seguit de successos en què els delictes havien estat comesos per marroquins i algerians. I va acusar l'independentisme de ser el culpable: "Promouen la delinqüència, l'arribada en massa d'immigrants de forma irregular i el bonisme amb els delinqüents reincidents". 

En l'escrit recullen com Garriga "va formular un seguit d'expressions i afirmacions, vinculant delinqüència amb immigració, fent identificació expressa de la nacionalitat d'aquells que eren presumptes responsables amb la seva nacionalitat i per tant el seu origen", fet que consideren que vulnera l'article 7.2 del Codi de Conducta dels membres del Parlament que estableix, literalment, que els diputats han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupulosa i exemplar d'acord amb el principi d'igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altre. 

Els grups entenen que les expressions que va utilitzar Garriga vulneren aquest apartat en tant que "suposen un clar exemple de discriminació per raó d'origen, condició social i/o ètnia". 

 

Topada al Parlament

Les declaracions del líder de Vox no van passar desapercebudes, i és que en acabar el seu discurs la diputada de la CUP Basha Changuerra va demanar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que apliqués el codi de conducta a Garriga per haver-lo vulnerat "en faltar al respecte a una part de la societat".

"Fem una petició a la Mesa perquè eviti aquesta mena de criminalitzacions infundades a una part de la població", va afegir, a la qual cosa Borràs va contestar que li pertoca al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "rebatre" les afirmacions de Garriga en el seu torn de rèplica.

Posteriorment, el president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, va llegir l'article 510 del Codi Penal, que fa referència a la discriminació, odi o violència per motius racistes, sexuals, religiosos o nacionals. "Ja ens agradaria que aquest article fos aplicat com pertoca. Sabem que n'hi ha que estan protegits i tenen absoluta impunitat", va dir. I va concloure: "Contra el feixisme, sempre", entre forts aplaudiments.