Primera aparició en campanya de Carme Forcadell i Dolors Bassa des que la setmana passada el Departament de Justícia va aprovar la concessió del tercer grau. El seu retorn ha estat per "tenyir de lila" la cursa cap al 14-F i reivindicar que "la lluita contra la violència masclista" s'ha de convertir en "una qüestió d'estat" en la propera legislatura. Totes dues han presentat les propostes feministes d'Esquerra Republicana, al costat de Jenn Díaz, que és a totes les travesses per ser la nova consellera d'Igualtat i Feminismes si Aragonès és president. 

Enfundada en una simbòlica americana de color lila —el que simbolitza la lluita feminista— Forcadell ha constatat que "vivim en una societat masclista". El programa d'ERC es proposa seguir fent costat a les víctimes de la violència masclista, per exemple simplificant tràmits com la presentació de denúncies o l'assessorament jurídic, però posa el focus en anar a l'arrel del problema.

Jenn Díaz ha argumentat que "les polítiques feministes no es poden reduir només a la violència masclista, que se sosté gràcies a altres discriminacions més quotidianes". Per això ha subratllat la necessitat de "no anar només a la darrera pantalla, quan ja no hi som a temps", sinó que cal "anar a l'arrel del problema, no només a les violències físiques, psicològiques o sexuals". 

Focadell, Bassa i Aragonès   Sergi Alcàzar
Forcadell durant la presentació de les propostes feministes d'ERC a la plaça Sant Jaume. / Sergi Alcàzar

Entre les mesures concretes que dibuixen els republicans per feminitzar la política, destaca la promesa d'arribar a la gratuïtat de l'ensenyament entre 0 i 3 anys, les guarderies, al llarg de la propera legislatura, amb rebaixes progressives fins a arribar a la bonificació. Segons ha explicat Aragonès, se'n podrien beneficiar fins a 100.000 nens i nenes.

Fonts del partit asseguren que ho tenen molt estudiat i confien que pugui ser una realitat durant els pròxims quatre anys. L'escolarització en aquesta franja d'edat no és obligatòria, però sí que acaba sent una necessitat per a moltes famílies treballadores. 

Conselleria d'Igualtats i Feminismes, condició 'sine qua non'

Un dels punts estrella del programa dels republicans és la creació d'una conselleria d'Igualtat i Feminismes. Tant és així que Aragonès ha advertit als futurs socis de Govern que serà una condició sine quan on.

Paral·lelament, aposten per replantejar la jornada laboral o l'augment del sou de les persones dedicades a les cures o situar més dones en els llocs de comandament de Mossos d'Esquadra.

Durant els darrers quatre anys, el Govern de la Generalitat ha invertit 16 milions d'euros per "combatre els efectes de la violència contra les dones" i s'ha creat una subdirecció general específica. Però a ERC tenen clar que cal fer més. Forcadell ha anunciat la intenció de bastir un "pla d'acció postpandèmia" per lluitar contra aquesta xacra, que s'ha vist aguditzada pel confinament forçós. 

Al seu torn, Bassa ha posat l'accent en la necessitat de seguir cosint la bretxa salarial. L'exconsellera ha constatat que des que ella era al capdavant del Departament de Treball fins avui només s'ha reduït un punt, del 24% al 23%. 

A la imatge principal, Aragonès, Forcadell i Bassa amb un ram de mimosa a l'arribada a la plaça Sant Jaume. / Sergi Alcàzar