“A vegades s’imposa la idea que tombar una llei és sinònim de perdre el partit”. Així es pronuncien fonts d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, que asseguren que la formació pretén corregir el fracàs d’aquest dimarts i presentar una nova proposició de llei per tal de reformar la llei mordassa. Tot i que des de les files republicanes s’insisteix que es vol comptar amb el suport de Bildu i Unidas Podemos, fonts de la formació independentista basca neguen a aquest diari haver tingut cap tipus de contacte sobre aquesta qüestió. Els republicans tampoc no s’han posat en contacte amb Junts per Catalunya. El soci del govern espanyol, però, sí que confirma a ElNacional.cat haver tingut converses amb Esquerra per reformar la llei.

Segons expliquen fonts d’Esquerra Republicana, la intenció de la formació és tornar a presentar totes aquelles coses que, segons els republicans, “deroguen la llei mordassa”. És a dir, els quatre punts conflictius sobre les faltes de respecte i la desobediència als agents de policia, les devolucions en calent i l’ús de pilotes de goma (sobretot aquests dos darrers aspectes). Ara bé, cal tenir en compte que si la votació en la comissió d’Interior va fracassar aquest dimarts va ser, precisament, perquè el PSOE s’ha mostrat en contra de tocar aquestes dues qüestions després d’anys de reunions entre els socis d’investidura per tirar endavant la reforma de la llei de Mariano Rajoy.

Si Esquerra, però, té l’esperança de poder pescar el suport d’Unidas Podemos és perquè la formació morada també està d’acord en corregir els punts que també supliquen els republicans i Bildu. Ara bé, la posició del soci del govern espanyol ha estat aplicar el ‘millor això que res’ i dimarts va votar a favor de reformar la llei mordassa amb els punts que volien els socialistes. Fonts d’Esquerra, de totes maneres, lamenten que Unidas Podemos ha cedit a “pressions” per votar en el mateix sentit que el PSOE. D'altra banda, les fonts consultades per aquest diari del grup parlamentari presidit per Jaume Asens assenyalen que també estan "parlant amb col·lectius socials".

La comissió sobre l’Operació Catalunya, un “popurri” de temes

D’altra banda, des d’Esquerra Republicana admeten que les intencions del PSOE de diluir la comissió de l’Operació Catalunya en una sobre la Kitchen s’acabaran traduint en una forma descafeïnada d’investigar l’ús de les clavegueres de l’Estat contra l’independentisme. “Serà un popurri de temes”, assenyalen les mateixes fonts, en referència a la voluntat dels socialistes d’utilitzar la comissió per atacar el PP.

Aquest dimarts, Gabriel Rufián va explicar que ERC negociava amb el PSOE enterrar la comissió sobre el ‘Tito Berni’ que demanava el PP a canvi d’accelerar la comissió de l’Operació Catalunya i crear una de nova per investigar les casernes de la Guàrdia Civil, una possible nova branca del cas Mediador. Des d’Esquerra Republicana s’apunta ara que, per una qüestió de calendari de la legislatura, crear aquesta comissió no serà possible, i s’optarà per desviar els compareixents de la trama del ‘Tito Berni’ en comissions ja existents com Interior o Qualitat Democràtica.