Enterrar la comissió sobre el cas Mediador que proposa el PP, crear-ne una de nova sobre casernes de la Guàrdia Civil, fer comparèixer el ‘Tito Berni’ en comissions ja existents i accelerar l’Operació Catalunya. Són diversos punts que hi ha ara mateix sobre la taula d’Esquerra Republicana, Bildu i el PSOE. Segons ha confirmat aquest dimarts el portaveu republicà Gabriel Rufián i han assenyalat fonts de la formació independentista basca, els tres grups negocien per buscar una fórmula que faci investigar al Congrés el cas Mediador i que alhora no faci pilotar al PP una comissió relacionada amb la corrupció.

Volíem esquivar l’oportunisme del PP”, ha assegurat Gabriel Rufián aquest dimarts en roda de premsa al Congrés dels Diputats. Segons el líder d’ERC a Madrid, sembla “kafkià” que els populars impulsin una comissió dedicada a investigar un cas de corrupció, per molt que sigui d’un ja exdiputat del PSOE. I, a més, els republicans demanen que els socialistes es posin les piles en la creació de la comissió de l’Operació Catalunya; per molt que el PSOE tingui la intenció de diluir-la en una que tracti temes sobre la Kitchen.

Des que es va conèixer el cas Mediador, n’ha aparegut un de nou amb el que hi ha forts lligams. És el ‘cas Casernes’. Tot s’explica perquè en la trama corrupta del ‘Tito Berni’ apareix el nom de l’empresari Ángel Ramón Tejera de León Mon, qui durant anys s’ha encarregat de la remodelació de la majoria de casernes de la Guàrdia Civil a tot l’estat espanyol. 

Per tant, el que negocien aquests tres grups implica fer passar per aquesta nova comissió membres de la Guàrdia Civil. I alguns d’aquests convidats serien personatges de la trama del cas Mediador. D’altra banda, al famós Tito Berni, així com altres protagonistes de la trama, se’l faria comparèixer en una comissió ja existent sobre qualitat democràtica que presideix Íñigo Errejón, o bé a la d’Interior.

El PSOE pretén diluir l’Operació Catalunya en la Kitchen

Aquestes negociacions entre el PSOE, ERC i Bildu s’han conegut la setmana després que els socialistes prenguessin la iniciativa i decidissin accelerar la creació de la Comissió de l’Operació Catalunya. Però amb gat amagat: la intenció de la formació és diluir la comissió en una nova sobre la Kitchen, per tal de fer campanya contra el PP. És a dir, que allò que havia de convertir-se en una comissió d’investigació per posar de manifest l’ús que s’ha fet de les clavegueres de l’Estat per perseguir el moviment independentista es convertirà en un mecanisme d’atac contra del PP. Això es deu a una esmena que va introduir el PSOE en aprovar-se la comissió perquè la investigació es limités a l’època en què La Moncloa va estar en mans del PP de Mariano Rajoy