És possible arribar a un acord per als pressupostos aquesta mateixa setmana. Així ho reiteren Esquerra Republicana i el Govern, cada cop que els pregunten pels comptes, que ja fan tard. Aquest dimarts a la tarda ha estat la portaveu republicana Marta Vilalta qui ha defensat que el que cal és voluntat justament d’arribar a aquesta entesa pel bé del país. La secretària general adjunta del partit, però, no s’ha estalviat els retrets cap a dos potencials aliats, Junts i el PSC, per alentir el ritme de les negociacions: “Es fa difícil negociar quan hi ha qui encara no ha fet propostes o quan encara estem esperant certs decàlegs”. Amb els comuns, en canvi, veuen més encarrilades les converses.

Aquest dilluns, era la mateixa Marta Vilalta qui feia una crida a “intensificar” les negociacions per arribar a “principis d’acord” a finals d’aquesta setmana i portar els comptes al Consell Executiu la setmana que ve. Aquest dimarts, la portaveu d’ERC s’ha refermat en aquest horitzó: “Des d’ERC no donem res per impossible. Nosaltres treballarem amb totes les ganes. Per nosaltres no serà”. I ho ha reiterat quan li han repreguntat: “Si de nosaltres depèn és per fer-ho possible. Com abans puguem iniciar la tramitació parlamentària més aviat podrem disposar d’aquests comptes”. Ha defensat una majoria "el màxim d'àmplia", que inclogui el PSC, Junts i els comuns.

 

Aquest mateix dimarts a la tarda, el Govern ha celebrat una nova reunió de pressupostos amb el PSC. I a les converses s'hi incorpora per primer cop la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que els republicans venen com un gest. Malgrat tot, tant el PSC com els comuns han allunyat la possibilitat d’un acord imminent com reclama Esquerra Republicana.

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha defensat també que no tanquen cap porta per arribar a acords de cara als comptes de 2023 i ha defensat l'opció de pactar amb els socialistes. "Nosaltres li demanem al PSC que no doni l'esquena a aquests grans consensos de país, li hem de demanar que es posi al costat de la ciutadania", ha afirmat Rovira en una entrevista al Més 324. Pel que fa a l'opció de negociar amb Junts, Rovira ha afirmat que els pressupostos "ja estaven pactats" amb Junts perquè es van elaborar conjuntament, però que ara "han de ser conseqüents amb les seves decisions". "Si fos per nosaltres faríem una gran coalició per tirar endavant els pressupostos amb les majories que ho puguin fer possible", ha afirmat Rovira, sense tancar la porta altres partits en les negociacions.

PSC i comuns allunyen l'acord

Des del Govern tornen a insistir que esperen poder presentar-los “en els propers dies”, amb un acord i una majoria parlamentària al darrere. Unes presses que refreden dos dels seus possibles aliats, el PSC i els comuns, que han respost a l’executiu de Pere Aragonès que estan “lluny” d’un possible pacte i que ha de baixar al fang a negociar de debò els continguts. "Pressa no en tenim. Perseguim un bon acord, que necessita teixir-se amb cert rigor i seriositat. Això ens marcarà el ritme”, ha assegurat la negociadora socialista Alícia Romero. "Ara mateix estem lluny. Dir el contrari és mentir", ha advertit la líder dels comuns Jéssica Albiach.

​Segona part del congrés, el 28-G

Els republicans van celebrar el passat 6 de novembre la primera part del seu congrés, que va servir per a revalidar el tàndem Oriol Junqueras-Marta Rovira al capdavant del partit per a un quart mandat consecutiu amb el 87% dels vots i el 13% en blanc. I aquest dilluns al vespre, en un Consell Nacional extraordinari, el plenari va acordar convocar la segona part del Congrés Nacional per al dissabte 28 de gener a la ciutat de Lleida. Aquesta segona seqüència estarà més orientada al contingut i l'estratègia polítiques.