“No entendríem que cap formació presentés una esmena a la totalitat a aquests pressupostos”. Un cop tancada una majoria parlamentària amb el PSC i els comuns, aquest és el principal missatge que arriba tant des de Palau com des de Calàbria. Així l’ha reiterat, aquest dilluns al migdia, la portaveu nacional i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que s’ha dirigit especialment als “companys” de Junts per Catalunya perquè se sumin a l’entesa pels comptes. La dirigent republicana també ha aprofitat l’agenda legislativa a Madrid per deixar clar que, encara que en permetin la tramitació, s’oposen a la reforma de la llei mordassa plantejada pel govern espanyol.

Unes hores abans, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ja ha avisat que una esmena a la totalitat de Junts als pressupostos "no estaria justificada”. I en la mateixa línia s’ha pronunciat Marta Vilalta en la roda de premsa posterior a l’executiva d’ERC. “Seria donar l’esquena a la Salut, a l’Educació, a les famílies més vulnerables, a la lluita contra la violència masclista, a la defensa de la cultura i la llengua catalana, a les energies renovables, a l’impuls de l’habitatge o a la reducció de les llistes d’espera”, ha argumentat la portaveu republicana. Per això s’ha dirigit directament a Junts per Catalunya perquè “puguin sumar-se a un ampli acord”.

”Junts per Catalunya, que ha participat de les negociacions, sap que pràcticament el 80% de les mesures del pressupost responen a qüestions que ells van demanar, pràcticament el 80% de les propostes que van fer estan recollides”, ha justificat Marta Vilalta. I ha reblat: “Si hem aconseguit el suport de forces amb qui estem molt lluny ideològicament o políticament, també hauríem de poder tenir el suport amb qui compartim horitzó i tenim més punts en comú en l’àmbit independentista”. Els ha reclamat abandonar “la negació i la queixa constant”.

Llei mordassa i ‘només sí és sí’

Hi ha altres fronts oberts, en aquest cas a Madrid. En primer lloc, la reforma de la llei mordassa. Encara que n’han permès que continuï la tramitació, els republicans deixen clar que no avalen com està plantejada i intentaran esmenar-la. Posen tres qüestions claus damunt la taula: prohibir les devolucions en calent, acabar amb les bales de goma dels antiavalots i eliminar l’”arbitrarietat” en les multes, la “indefensió” de les persones que es mobilitzen. “Si no es modifiquen aquests tres elements, ERC no donarem suport a aquesta reforma”, ha assegurat Vilalta, que ha recordat que tant el PSOE com Unidas Podemos tenien el “compromís electoral” de derogar-la.

Un altre front obert és el de la llei del ‘només sí és sí’, que enfronta el govern espanyol. Marta Vilalta ha subratllat que el “tema nuclear” és que no s’elimini el concepte de consentiment d’aquesta norma, en la mateixa línia que la ministra Irene Montero. “Seria fer molts passos enrere”, ha advertit. En aquest sentit, la portaveu republicana ha advertit el PSOE que “s’equivoca” amb la seva proposta de modificació.