Si aconsegueix sumar per ser investit, Pere Aragonès esdevindria el president més jove del Govern de la Generalitat de Catalunya, als seus 38 anys. El candidat d'ERC a la presidència ha volgut connectar aquest dissabte amb el segment més jove de la població, en un acte amb les joventuts del seu partit. 

L'esgotament pandèmic i el desencís pel desenllaç del procés l'octubre de 2017 apunten a una desmobilització de l'electorat de menys edat. Per contrarestar aquest desànim, Raül Romeva els ha advertit que "el 14-F no són unes eleccions qualsevol", que "si hi ha gent jove que pensa que tant és qui guanyi les eleccions s'equivoca". Contra "els passotes" i els que "ho critiquen tot" ha reivindicat els "valents que posen la cara i el cos".

L'estratègia d'ERC per mobilitzar el vot més jove passa per alertar que, si es queden a casa, el feixisme pot condicionar la governabilitat de Catalunya. 

Seguint el fil dels últims dies de campanya, Aragonès ha encès l'alarma anti-Illa, acusant els socialistes de voler fer "un Valls amb Vox". És a dir, impedir que governi un independentista encara que sigui pagant el preu de pactar amb la ultra dreta. Com van fer PSC i Colau amb Valls per evitar que Maragall arribés a l'alcaldia. Un cop més, ha criticat que els socialistes "blanquegen la ultra dreta qualificant-los com a homes d'estat". I, com una gota malaia, ha repetit la mateixa pregunta, encara sense resposta, a Salvador Illa: "acceptarà els vots de Vox per impedir una presidència de la Generalitat independentista? El seu silenci és la resposta", ha lamentat. Aragonès esperona el jovent a votar massivament per ERC per "fer inviable qualsevol operació que passi per l'extrema dreta", és a dir, perquè no quadri la suma alternativa a un govern independentista. 

Per una República "que no duri segons"

Els republicans es comprometen a transitar cap a la independència amb determinació però sense estridències, desmarcant-se de promeses com la de Junts d'activar la DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots. "No volem que la República que duri segons, sense saber com consolidar-la", ha argumentat Marta Rovira. La secretària general d'ERC ha connectat telemàticament des de Suïssa per remarcar la necessitat d'aprendre dels errors de 2017, quan "l'ofensiva de l'Estat espanyol" va "aturar" el moviment. "O treballem i superem les febleses o quedarem encallats com el 2017". 

La recepta de Rovira passa per "explicar millor" el projecte independentista "a molta gent que encara avui no sap què significa" i teixir "més complicitats internacionals". Es tracta, ha dit, de presentar-se amb el compromís de governar prioritzant "l'interès general per sobre del privat", de "corrupció zero", de "ser al costat de la gent quan la gent pitjor està". Sobre la internacionalització de la causa independentista, la número dos d'ERC ha reconegut, en presència de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que encara "hi ha gent que no sabien qui érem". 

"Un any de merda"

El vicepresident del Govern ha arrencat el seu discurs com acostuma a fer, recordant les víctimes que pateixen els efectes del coronavirus, tant a nivell sanitari com econòmic. Avui, però, ha adoptat un to més desenfadat. "Ha estat un any de merda", ha conclòs Aragonès. 

Ell, que fa més d'una dècada va fer de portaveu de les JERC, ha recordat que va fer-se militant del partit perquè creia, com ara, que "la independència té sentit com a eina per garantir la igualtat d'oportunitats".