Totes les enquestes electorals fetes públiques sobre el resultat electoral del 14-F coincideixen en un pronòstic, que és que l'extrema dreta es farà un lloc al Parlament de Catalunya, com ja ha passat al Congrés dels Diputats. La majoria de sondejos dibuixen encara una altra projecció, que és que l'única alternativa perquè Salvador Illa pugui sumar en una investidura passaria per comptar amb els vots de Vox. Des d'ERC adverteixen que els socialistes "estan donant pistes" i "posant la catifa vermella" per acabar "acceptant els vots de l'extrema dreta per impedir un president independentista": 

Els republicans tenen encara viu el record de l'operació ordida pel mateix Salvador Illa, com a secretari d'organització del PSC, per impedir que Ernest Maragall, que va guanyar les eleccions, aconseguís l'alcaldia de Barcelona. Els socialistes van negociar amb Manuel Valls i els comuns per garantir que l'ex-primer ministre donés els seus vots a Colau i que ella els acceptés per tornar a ser alcaldessa. El candidat d'ERC, Pere Aragonès té clar que igual que llavors van servir-se "dels vots d'un racista", ara "ho tornaran a fer". "Faran amb Vox el que van fer amb Valls", ha alertat. 

En aquest sentit, ha posat de manifest que quan al debat de candidats organitzat per Ser Catalunya aquest divendres, ha demanat a Illa si acceptarà els vots de Vox per ser investit, l'exministre ha evitat contestar. 

Sánchez blanqueja Vox

Els de Junqueras posen encara un altre exemple, aquest més recent. Aquesta setmana, Vox ha donat suport al decret de Sánchez pels fons europeus. Un gest que el mateix president espanyol ha agraït i qualificat de "sentit d'Estat". "Està blanquejant l'extrema dreta", ha denunciat Aragonès. 

A punt d'arribar a l'equador de la campanya, ERC focalitza el discurs a llançar una ofensiva contra el PSC i avisar els seus potencials electors del risc que si trien la papereta d'Illa, acabaran colant-los una aliança amb Vox. "Sempre hi ha un preu, l'extrema dreta no fa mai res gratis", recorda Aragonès. Davant d'aquesta possibilitat, els republicans s'erigeixen com l'única alternativa possible, per això demanen que la gent d'esquerres i la independentista concentri el vot en ERC. Ho anomenen "la marea antifeixista". 

Decàleg per confrontar l'extrema dreta

Aquest divendres es commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. Coincidint amb aquesta data, ERC ha traslladat la campanya al Camp de la Bóta de Barcelona, on les tropes franquistes van executar 1.734 persones. L'any 2019, el Govern de la Generalitat va aixecar un parapet en memòria de totes les víctimes. I és davant d'aquest mur que ERC ha presentat el seu Decàleg per confrontar l'extrema dreta. Hi han posat veu Raül Romeva i Najat Driouech, número 4 per Barcelona. 

L'essència del document és instar la resta de forces polítiques, però també la societat, a arraconar l'extrema dreta. Així, per exemple, es proposa "no contemporitzar amb les seves idees", "conèixer el seu discurs, però no amplificar-lo", "desmuntar el seu relat parlant sobre ells, però no amb ells" o "no buscar els seus vots ni més audiència" comptant amb la seva presència.