Esquerra Republicana no es queda callada davant del dèficit d'inversions de l'Estat a Catalunya. Aquest dijous, la formació independentista ha anunciat la presentació d'un total de 66 preguntes al Senat espanyol, totes elles amb el mateix objectiu: conèixer les inversions i el grau d'execució pressupostària de l'Estat a la costa i el litoral català. Les iniciatives fan referència a les actuacions en obres, treballs, projectes i inversions pendents per part de la Direcció General de la Costa i del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica. En definitiva, promeses del govern espanyol que no han arribat a concretar-se materialment.

La finalitat és aconseguir establir un mapa dinàmic de l'evolució de l'estat de la costa i el litoral català, així com un inventari actualitzat de totes les actuacions pendents per comarques i demarcacions que siguin competència de l'Estat. Aquest document serviria aleshores com a full de ruta per posar de manifest la desinversió crònica, la falta d'una planificació adequada i els incompliments reiterats en matèria d'execució pressupostària. Més enllà, i de cara al futur, ERC aposta per establir un calendari per a les inversions i la planificació d'actuacions que siguin prioritàries per poder fer un bon seguiment i fiscalitzar la intervenció de l'Estat.

Un mar de dubtes

Les preguntes dels republicans afecten problemàtiques i àmbits diversos de les diferents demarcacions a les províncies costaneres, Barcelona, Girona i Tarragona. A més, se centren en qüestions com ara els efectes de la regressió del litoral; els desperfectes a causa dels temporals; la recuperació dels sistemes dunars; els treballs de restauració, regeneració i reposició; les obres de reparació de passejos marítims i camins de ronda; els atermenaments i les ocupacions en el domini públic marítim i terrestre; serveis i infraestructures; els estudis sobre la dinàmica del litoral; la garantia de l'accés i l'ús públic de la costa; l'ordenació de l'espai marítim; i el desenvolupament de l'energia eòlica marina i energies del mar, entre moltes altres temàtiques.

El senador republicà Jordi Martí Deulofeu és qui ha coordinat les iniciatives, advertint que la formació continuarà "amatent i vigilant" per tal que el govern espanyol "compleixi" amb les inversions compromeses que estan encara pendents, així com l'execució pressupostària a la costa catalana. "Per aquest motiu, en el futur presentarem, si escau, noves iniciatives parlamentàries per definir i establir prioritats en les actuacions i garantir el millor model possible de gestió integral i sostenible del litoral a Catalunya", ha afegit.

La situació per les inversions, pèssima

El moment que han triat els independentistes no és casual. Fa només uns mesos, es feia públic que Catalunya era la regió més abandonada per l'Estat en matèria d'inversions: només un terç de les promeses pressupostàries s'havien complert el 2021. Però és que avui mateix s'han publicat les dades de liquidació del Ministeri d'Hisenda que sumen pes a les crítiques: el 2020, Catalunya va ser el segon territori en aportació per habitant al sistema de finançament, ascendint així una posició respecte dels exercicis anteriors. Ara bé, pel que fa als recursos rebuts, Catalunya manté la desena posició dels darrers anys, de manera que la situació no només no ha millorat, sinó que s'enquista i empitjora. En percentatges, Catalunya se situa 17 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,5 punts per sota.