De portes enfora, els dirigents d'Esquerra Republicana mantenen que el seu rival "no és l'independentista del costat", sinó el PSC. Ho repeteixen cada vegada que reben algun atac de part de Junts per Catalunya, a qui critiquen que "s'equivoca d'adversari". Amb tot, a la seu del carrer Calàbria saben que l'objectiu d'arribar a la presidència passa per quedar per davant del tàndem Borràs-Puigdemont. Per això, s'esforcen a ressaltar les diferències entre tots dos projectes. Bàsicament, el gir pragmàtic en el camí cap a la independència, però també —i sobretot— l'aposta per un projecte marcadament d'esquerres que enterri el passat d'austeritat i retallades. 

Els republicans posaran tot l'arsenal al damunt de l'escenari en l'acte final d'aquest vespre a les Cotxeres de Santson a més del candidat, Pere Aragonès, actuaran entre d'altres Junqueras, Rovira, Romeva o Torrent. Abans de bolcar tota l'energia al míting de tancament de campanya, ERC ha aprofitat l'últim dia per subratllar amb fosforescent el seu programa progressista. Per això han fet públic un manifest de suport a ERC signat per més d'un centenar de sindicalistes de CCOO, UGT i la Intersindical-CSC. 

 

Durant la presentació, Aragonès ha criticat les reformes laborals de PP i PSOE, però també que "el Govern de CiU va carregar el cost de la crisi a les espatlles dels més vulnerables". Perquè això no torni a passar amb aquesta nova crisi derivada de la pandèmia, planteja com a indispensable que sigui ERC i no Junts qui comandi la Generalitat en la propera legislatura. 

La recepta que proposen els republicans és un pla de xoc contra la pobresa de 150 milions d'euros per situar Catalunya "a la primera línia en el combat contra la pobresa". Incorpora mesures com un complement de 100€ de la renda mínima de ciutadania, ajuts de 20.000 euros a empreses per cada treballador jove que contractin o més prestacions per fills a càrrec.  Es tracta de propostes que se sumen a les que ja han anat esbossant durant els últims dies, com ara la gratuïtat de les escoles bressol o que la producció energètica vingui 100% de les renovables al 2050. 

Compromís inamovible amb la taula de diàleg

La batalla electoral ha tensat les relacions entre ERC i els socialistes, que han anat apujant el to dels retrets mutus. Amb aquest pòsit, a partir del 15 de febrer totes dues formacions s'han compromès a reactivar la taula de negociació entre Catalunya i l'Estat immediatament després de les eleccions

Preguntat per si la recrudescència de la relació entre totes dues formacions pot suposar una amenaça per a l'espai de diàleg, Aragonès ha replicat que la voluntat de fer seure l'Estat a negociar "no la torça res, és ferma". "No acceptem ni xantatges ni amenaces", ha advertit. I ha llançat un avís, que "quan el PSOE es va aliar amb Vox al Suprem" els republicans van "deixar caure Pedro Sánchez".