'Al costat de la gent'. El lema que ha escollit la direcció d'Esquerra Republicana per la campanya del 14-F és una declaració d'intencions en tota regla i respon a la voluntat del partit d'accentuar el perfil d'esquerres en un moment de crisi sanitària, econòmica i social. D'aquí que la manera com es gestionarà la sortida del pou, el que ells anomenen reconstrucció, ocupi la major part del programa electoral. Només les últimes cinc pàgines es dediquen a explicar com arribar a la independència. En aquest espai garanteixen que, si cal, tornaran a transitar per la via unilateral

[Consulta aquí la resta de programes electorals]. 

"És l'escenari que desitgem? No, el que desitgem és l'escenari escocès", expliquen els republicans. Ara bé, argumenten que no són "ingenus" i adverteixen l'Estat que si la negativa a negociar un referèndum pactat "perdura en el temps" acabarà desembocant en una "acció unilateral". Per això avisen que, tot i que prioritzaran l'aposta pel diàleg i la negociació, no renunciaran a la unilateralitat. "No portarem el vaixell contra els esculls, mantindrem tothora la voluntat d’arribar a acords i de prioritzar el benestar dels nostres conciutadans, però també mantindrem una voluntat inequívoca de votar per decidir i de fer complir un mandat popular favorable a la independència", escriuen. 

En tot cas, per evitar desencisos com el de l'octubre de 2017, alerten que per activar el botó unilateral, caldrà que abans estigui tot ben preparat. Perquè només funcionarà i serà eficaç si compta amb prou "suport electoral, institucional, social, econòmic i mediàtic". Alhora, insisteixen en la necessitat d'anar llaurant les aliances internacionals. 

Conselleria d'Igualtat i Feminisme

Una de les novetats destacades del programa d'ERC per al 14-F és que si arriben a la presidència aprovaran la creació d'una conselleria específica d'Igualtat i Feminismes. En un context on l'ultradreta està en auge, asseguren que és més necessària que mai una "conselleria amb lideratge propi i que garanteixi la perspectiva de gènere en totes les polítiques que s'impulsin des de la Generalitat". 

Aquest ha estat una reivindicació que diferents dones del partit, com Carme Forcadell o Dolors Bassa, han defensat com a imprescindible per forjar polítiques públiques en la lluita contra la discriminació, de forma transversal i acompanyades de la dotació pressupostària necessària.