La ressaca de l'acte del Consell de la República de Perpinyà de dissabte ha arribat aquest dilluns a les seus dels partits. Especialment a la d'ERC, on no van caure bé alguns dels parlaments dels exiliats contra la mesa de diàleg amb l'Estat. Així ho ha deixat entreveure la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha avisat al seu soci de Govern, JxCat, que és un "error" contraposar diàleg i mobilització. "Seria irresponsable negar el diàleg i la negociació, com també la força social i mobilitzadora del moviment independentista", ha verbalitzat Vilalta en la roda de premsa posterior a la permanent del partit.

Pels republicans, totes dues estratègies –diàleg i mobilització– no només són "compatibles" sinó que són "necessàries". "Són dues cares de la mateixa moneda, s’equivoquen aquells que les volen contraposar", ha defensat Vilalta, que ha argumentat que "com més força" tingui l'independentisme al carrer, més "força" tindrà també la delegació catalana en la negociació per defensar l'autodeterminació i l'amnistia. "Ho volem tot, diàleg i negociació, tot a la vegada", ha afegit.

Aquestes paraules dels republicans arriben després que alguns dels parlaments a l'acte de Perpinyà fossin molt durs amb la mesa de negociació, especialment el de l'eurodiputada Clara Ponsatí, que va arribar a titllar-la d'"enganyifa". Tampoc Carles Puigdemont en va fer cap referència durant el seu parlament a Perpinyà. Sí que ho ha fet aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha dit que la negociació "de moment no és útil perquè no ha arribat a cap acord". Tot això, quan encara no fa ni una setmana de la primera reunió entre el govern català i espanyol que va tenir lloc dimecres passat i on es va acordar seguir negociant mensualment i alternant Madrid i Barcelona.

Malgrat tot, Vilalta ha volgut "posar en valor" la "demostració de força" de l'independentisme a Perpinyà. Segons Vilalta, el partit en fa una "valoració enormement positiva" perquè "ha quedat demostrat que la gent hi segueix sent" i pel "fet simbòlic que alguns exiliats poguessin tornar a terres catalanes". Els republicans, però, van enviar a l'acte una representació de baix perfil liderada per Ernest Maragall, Isaac Peraire i Anna Caula, i només hi van intervenir a través de dos vídeos d'Oriol Junqueras i Marta Rovira.

"No permetrem que fracassi per la part catalana"

Més enllà de Perpinyà, Vilalta ha aprofitat la roda de premsa per reivindicar l'inici de les negociacions amb l'Estat i ha defensat que, malgrat les crítiques, no permetran que "fracassi per la part catalana". En aquest sentit, la portaveu republicana ha defensat que "ha costat molt poder fer seure a l'estat espanyol de forma bilateral" i per tant, tot i reconèixer que serà una "negociació complexa i difícil", ha demanat no posar "la bena abans que la ferida". 

Amb tot, Vilalta ja ha avançat que abans que se celebri la propera reunió, que hauria de tenir un segon capítol aquest mes de març, se celebraran reunions preparatòries setmanalment amb JxCat.