El president Carles Puigdemont ha considerat que, ara per ara, la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol "no és útil perquè no s'ha arribat a cap acord i el que ens interessa són les decisions". En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president ha apuntat que el 'sit and talk' no pot ser un 'wait and see' (espera i veuràs)".

El president ha reconegut un cert "escepticisme" i ha reclamat cautela. "Hem de ser prudents per no aixecar falses expectatives", ha alertat. L'eurodiputat de JxCat considera que l'independentisme ha d'estar en "un estat de negociació permanent, però també de mobilització".

La via unilateral

Puigdemont ha cridat aquest dilluns a preparar un "escenari B" en cas que la negociació amb l'Estat fracassi sense renunciar a la via unilateral, opció que no ha deixat de banda malgrat considerar que ha de ser l'últim recurs.

El dirigent independentista ha argumentat que si a l'acte de Perpinyà va cridar a preparar-se per a la lluita definitiva "és perquè avui no s'està preparat".

"Com estem convençuts que, per desgràcia, la manera d'arribar a la independència haurà de ser superant una paret que l'Estat té preparada sempre per a nosaltres, i no a partir d'una taula de negociació en la qual puguem acordar els termes d'un referèndum, hem d'arribar a la paret més preparats que a la tardor de 2017", ha sostingut.

Quan se li ha preguntat en concret per si subscriu les crítiques de l'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí a la taula de negociació, ha afirmat que "en l'independentisme hi ha moltes veus, algunes crítiques amb les altres i que defensen coses que poden semblar contradictòries".

Però ha subratllat que totes aquestes veus són "necessàries" i que cal trobar un "camí conciliador" per "remar plegats": "Ens necessitem a tots, no hi sobra ningú i totes les estratègies són vàlides", ha conclòs.

Puigdemont ha afirmat que les diferents forces de l'independentisme, sense haver-ho parlat entre elles, ja saben que s'han de "coordinar millor", si bé ha conclòs: "No estem tan lluny".