El PDeCAT i ERC demanaran crear una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre la retirada de dipòsits dels bancs catalans després de les votacions de l'1-O. El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha anunciat avui que el seu partit iniciarà una "ronda de contactes" amb els diferents grups parlamentaris i, per la seva banda, el grup d'ERC al Congrés ja ha registrat una petició perquè es creï.

A més, els republicans també han registrat una bateria de preguntes sobre aquesta qüestió. Concretament, volen saber quines empreses i administracions públiques i per què van retirar imports del Banc Sabadell i Caixabank les primeres setmanes de l'octubre de l'any passat. També volen saber el paper que va tenir la Casa Reial "com a agent actiu en les pressions a empreses i societats" perquè marxessin de Catalunya. Segons ERC, darrere hi ha una "autèntica operació d'estat".

Bonvehí, en roda de premsa, ha dit de la causa del jutge Pablo Llarena, que parla del delicte de rebel·lió i de fuga d'empreses i de perjudici econòmic: "Veiem una vegada més que és tot fals i mentida i que això s'ha estat construint des de l'Estat".

Així, l'esmentada comissió d'investigació hauria de servir per aclarir "quina ha estat l'actuació dels poders de l'Estat, inclosa la Casa Reial, en la fuga d'empreses i el perjudici econòmic que s'ha volgut portar a terme contra els ciutadans de Catalunya", ha afegit Bonvehí. El president del PDeCAT ha desitjat que una majoria parlamentària doni llum verda a la creació d'aquesta comissió d'investigació, ja que, segons ell, es tracta d'"uns fets molt i molt greus".