Els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC) i Ramon Tremosa (PDeCAT) han denunciat aquest dimecres en una pregunta a la Comissió Europea les salutacions nazis dels concentrats al Valle de los Caídos diumenge passat i l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs a Barcelona dilluns.

En la pregunta parlamentària, que duu com a assumpte ‘La violència de la ultradreta a Catalunya i la legalitat de l’apologia del feixisme i el franquisme’, els eurodiputats demanen a l’executiu comunitari si fer apologia del franquisme vulnera la legislació europea. Concretament, pregunten si el franquisme pot emmarcar-se en la categoria de “genocidi i crims contra la humanitat i de guerra”, com recull la decisió marc 2008/913/JHA.

Segons la legislació europea, l’article sobre delictes “de caràcter racista i xenòfob” preveu que els estats adoptin les mesures necessàries per “castigar” “l’apologia pública, la negació o la trivialització flagrant de genocidi i crims contra la humanitat i de guerra”. De ser així i incloure’s en aquesta categoria, recull la pregunta, “la Comissió creu que la salutació feixista hauria de prohibir-se en espais públics?”

Els tres eurodiputats catalans també han preguntat sobre l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs, exposant que l’agressor és un policia i que en el moment d’atacar el fotoperiodista, va cridar “Viva Espana y Viva Franco”. En aquest sentit, lamenten que la policia espanyola no hagi obert una investigació contra l’agressor tot i que aquest hagi estat identificat. També han recordat que “des de desembre del 2017 hi ha hagut dotzenes d’atacs per part de militants d’extrema dreta”.