Esquerra Republicana i el Partit Demòcrata Català han registrat aquesta tarda una petició de compareixença del president del Govern en funcions en el Ple del Congrés. Les dues formacions exigeixen al govern espanyol el cessament del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, per les seves declaracions prèvies a l'11 de setembre, on va menysprear la gravetat del terrorisme en afirmar que "un atac terrorista se supera, però la dissolució d'Espanya és irreversible".

PDC i ERC consideren que aquestes paraules són una mostra del "menyspreu" del cap de la diplomàcia espanyola a les demandes de la ciutadania catalana que aquest diumenge, per sisè any consecutiu, va sortir als carrers demanant la celebració d'un referèndum sobiranista perquè "siguin les urnes, i no les preferències dels governs, els qui decideixin el futur" dels catalans.

CDC i ERC han unit així les seves forces per reclamar la presència del cap de l'Executiu central en el Ple davant les manifestacions del seu ministre i exigir la dimissió del ministre davant unes declaracions que consideren intolerables. 

Les polèmiques declaracions

"D'una crisi se'n surt, un atac terrorista se supera, però la dissolució d'Espanya és absolutament irreversible". Així es va expressar el ministre aquest dissabte en un míting electoral al País Basc, davant del que considera un "desafiament secessionista". Ho va fer a menys de 24 hores de la Diada i de la sisena manifestació massiva a favor de la independència organitzada per les organitzacions sobiranistes, l'ANC i Òmnium Cultural.

Davant d'aquestes declaracions, les entitats van demanar que tot el sobiranisme sortís encara més en bloc a la manifestació, com a contestació al ministre, i així va respondre la ciutadania.