L'acord entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona obre una nova crisi entre els socis de Govern. A ERC no ha caigut gens bé el pacte entre aquests dos partits, que el consideren "injustificable" i una "línia vermella". Així ho ha assegurat en declaracions a El Nacional el fins ara vicepresident de la Diputació i alcalde de Moià, Dinonís Guiteras, que retreu a JxCat no haver-se presentat a una reunió a tres bandes que asseguren que hi havia convocada aquesta tarda, juntament amb els Comuns, per intentar un pacte. 

El PSC i ERC van empatar a 16 seients en aquest òrgan supramunicipal en les eleccions del passat 26 de maig, però el pacte entre socialistes i l'espai postconvergent arrabassa la presidència als republicans. La més ben posicionada dins el PSC per ser la presidenta de la institució és l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín.

Guiteras lamenta que JxCat hagi "regalat" al "partit del 155" el lideratge d'aquesta institució i es pregunta si això significa que a partir d'ara aquest grup començarà a "canviar el rumb". El republicà considera que el cas de la Diputació no és equiparable al de Sant Cugat del Vallès, on ERC va pactar amb els socialistes per expulsar JxCat –guanyadora de les eleccions– de l'alcaldia. "Tots tenim molts retrets a nivell local", assegura en aquest sentit, tot rebutjant la política des de les "vísceres" i el "ressentiment". 

També es pregunta si els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra estaven assabentats d'aquesta operació i si l'avalen, apuntant a un pacte orquestrat per una part de les "ànimes" del partit. Tot i l'enuig per la situació, però, Guitaras rebutja que això tingui grans conseqüències al Govern, ja que asseguren que davant la repressió i la imminent sentència actuaran amb "responsabilitat" i no des de la "represàlia". 

"Error estratègic incomprensible"

Per altra banda, diversos càrrecs del partit i altres membres han sortit en tromba a Twitter per denunciar aquesta operació i carregar contra JxCat. El president del partit, Oriol Junqueras, encara no ha reaccionat, però sí que ha repiulat un missatge de l'exconseller Carles Mundó que ho titllava d'"error estratègic incomprensible".