La cúpula d'ERC ja ha donat llum verda a l'acord al qual han arribat amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, segons han confirmat fonts dels republicans a ElNacional.cat, si bé la militància ara haurà d'avalar el pacte en una consulta interna. Aquesta consulta tindrà lloc demà divendres mateix, entre les 10 i les 18 h de manera telemàtica, tot i que també s'habilitaran punts de votació arreu del país. L'executiva nacional d'ERC s'ha reunit telemàticament aquest migdia i ha donat el seu vistiplau a l'acord amb els socialistes, els detalls dels quals seran explicats aquesta tarda a les 17.15 hores, en una roda de premsa del president del partit, Oriol Junqueras, des de la seu nacional, al carrer Calàbria de Barcelona. L'ambient entre la direcció del partit és de satisfacció pel resultat de les negociacions, que inclouen una llei d'amnistia i el traspàs de Rodalies, dues de les principals peticions dels republicans durant les negociacions.

Des del 23 de juliol passat, ERC ha fet referència a tres carpetes diferents: una llei d'amnistia, que van pactar la nit de la Castanyada; el benestar de la ciutadania, que inclou el traspàs del servei ferroviari, i també avenços en l'autodeterminació de Catalunya, que s'haurien de produir en el marc de la taula de diàleg, aturada des de fa pràcticament un any i mig. Amb tot, sobre aquest últim punt, els de Junqueras no han anunciat cap acord amb el PSOE.

Dia clau per a la investidura 

Aquest migdia, l'executiva del partit s'ha reunit telemàticament per valorar els diferents acords amb el PSOE, i finalment se'ls hi ha donat el vistiplau. Mentrestant, en aquest dijous clau per a la investidura de Pedro Sánchez, també s'ha reunit la permanent de Junts a Brussel·les i Félix Bolaños s'ha desplaçat a Barcelona. De fet, només quinze minuts abans que comenci la roda de premsa d'Oriol Junqueras per explicar el resultat de la negociació, el ministre de Presidència en funcions compareixerà amb Salvador Illa a la seu del PSC. Bolaños ha estat un dels principals negociadors del PSOE per aconseguir la investidura de Sánchez, que encara no té data fixada, tot i que des del seu partit treballen perquè tingui lloc la setmana vinent. 

El dimarts passat, durant la nit de la Castanyada, ERC i el PSOE van emetre un comunicat conjunt per anunciar que havien assolit un acord per la llei d'amnistia després de la trucada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que va servir per acabar de desbloquejar el pacte. Totes dues formacions donaven per satisfetes les seves expectatives i anunciaven que la llei seria registrada al Congrés dels Diputats "pròximament", sense entrar en més detalls. La voluntat del PSOE era fer-ho aquest mateix dijous. Mentrestant, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha anunciat que es reunirà el dilluns vinent de forma "extraordinària" per debatre si fa una declaració institucional en relació amb l'amnistia que negocia el PSOE amb els partits independentistes.