Sota la negra nit de Barcelona i amb el castell de Montjuïc de fons, ERC ha recordat el 79è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys. Aquest any, però, com s'han encarregat de recordar, no ha estat "un any més". La sentència del judici al procés, coneguda tot just aquest dilluns al matí, feia inevitable els paral·lelismes, malgrat les distàncies històriques. 

Una delegació de republicans, encapçalada per la secretària general adjunta, Marta Vilalta, el conseller Josep Bargalló i el líder del partit a Barcelona, Ernest Maragall, s'han acostat tot just passades les sis del matí al Fossar de Santa Eulàlia, i encara amb l'herba del castell mullada per la pluja que ha caigut aquesta nit, han fet una ofrena al lloc on va ser afusellat Companys. 

Un cop allà, Maragall ha pres la paraula i ha afirmat que a ERC estan "preparats per persistir i per guanyar". "No ens coneixen si es pensen que amb la repressió, l'amenaça i la por poden acabar amb la figura de Companys, de l'Oriol i dels altres", ha defensat. El líder dels republicans a la capital catalana també ha definit la situació actual com una "cursa entre llibertat i repressió" i ha assegurat que, en ella, no han vingut "a participar" ni a fer de "víctimes", sinó a ser-ne "protagonistes" i a "guanyar". 

Per altra banda, Vilalta ha parlat d'"hora greu" i ha titllat la sentència d'"ignomínia". Però, malgrat tot, ha fet una crida a seguir "dempeus", "persistents" i "determinats" i ha assegurat que encara que pugui semblar "impossible", cal tenir "esperança". Vilalta, que ha llegit les paraules dels presos republicans en saber la sentència, ha assegurat que "la paraula sempre és més forta que l'odi, la venjança i la rancúnia". 

L'ofrena ha acabat amb el cant dels Segadors i al crit de "llibertat presos polítics". Les desenes de persones que s'han congregat han deixat clavells blancs a la placa que recorda l'afusellament de l'expresident de la Generalitat.