Que l'independentisme superi el 50% dels vots en unes eleccions "és molt important, però no suficient" per avançar cap a la República catalana. D'aquesta manera s'ha expressat la portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, sobre l'enquesta publicada per ElNacional.cat que assegura que els partits independentistes superarien el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament.

"És una dada positiva, és l'objectiu que hem d'anar a aconseguir, poder superar el 50%. I tot i que no acostumem a comentar enquestes, veiem que és possible, però no seria definitiu per tot. Seria un avenç molt important, però no suficient per culminar el camí cap a la República catalana", ha comentat Vilalta sobre una enquesta que també dona entre 41 i 42 escons per a la seva formació.

Per altra banda, la dirigent republicana ha reclamat al conjunt de l'independentisme "preparar-se al màxim" per a la represa, que preveuen imminent, de la taula de diàleg amb l'Estat. "És important que la part catalana ens preparem per anar amb la màxima força i consens a la pròxima reunió per exigir les demandes i la resposta de l’Estat", ha aclarit.

marta vilalta erc - erc

La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns | ERC

En aquest sentit, Vilalta ha insistit que la pandèmia del coronavirus "no ha fet desaparèixer el conflicte amb l’Estat", ja que, segons ha argumentat, continua havent-hi presos polítics, exiliats i la causa general contra l'independentisme. La republicana ha tornat a demanar "tornar a la via política allò que és polític" i aturar la via repressiva.

Per aquest motiu, ha assegurat que "arribar amb el màxim consens" dins de l'independentisme "és el que ens fa forts". "Això val per arribar a la independència, pels embats parlamentaris i, per tant, per a la taula de diàleg". Sobre la data de les eleccions, Vilalta ha negat saber res de nou, però ha advertit que "estarem preparats per quan siguin".

 

Reconstrucció i República

Vilalta també ha volgut recordar que "la batalla contra el coronavirus encara no està guanyada" i ha posat sobre la taula l'exemple del confinament de Lleida i tota la comarca del Segrià. "Potser el desconfinament ha donat una certa imatge de falsa de normalitat, però no podem abaixar la guàrdia", ha insistit.

El Segrià es va confinar aquest dissabte després que la consellera de Salut, Alba Vergés, no anunciés cap mesura tot i desplaçar-se fins allà el dia anterior. Preguntada sobre aquesta qüestió la republicana ha informat que el confinament va ser "una decisió consensuada dins del Govern". 

Pel que fa la crisi econòmica i social generada per la pandèmia, Vilalta ha explicat que estaran pendents "de posar les bases de la reconstrucció". "El nostre pla és passar de la superació de l'emergència a la reconstrucció, i de la reconstrucció a la República catalana", ha afegit.