ERC creu que encara no s'han "esgotat les vies per negociar aquest referèndum". Així ha respost la secretària adjunta del partit, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns al matí a la pregunta de quin serà el moment en què la formació apostarà per la unilateralitat, tal com han defensat Oriol Junqueras i Marta Rovira en el seu nou llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem).

Tot i que el govern espanyol ha negat de manera reiterada acordar un referèndum d'autodeterminació, Vilalta ha admès que encara hi ha marge per negociar. "I mentrestant hem de seguir preparant-nos i ser més i més forts per exercir aquesta unilateralitat. Això vol dir superar el 50% i ser més forts en aquells sectors socials on l'independentisme encara és minoritari", ha explicat.

Vilalta, doncs, ha resumit l'estratègia exposada per Junqueras i Rovira en "ser més, preparar-nos i guanyar definitivament". "No hi ha dreceres màgiques. Això depèn de fer la feina i estar determinats i determinades per arribar a la victòria que tant anhelem", ha assegurat.

roda de prems erc buida - marc puig

La roda de premsa s'ha fet de manera telemàtica com a mesura de prevenció contra la Covid-19 | Marc Puig

Per altra banda, la portaveu nacional ha assegurat que des de la formació volen conèixer les propostes estratègies de JxCat i la CUP. "Encara no coneixem algunes de les propostes d'altres actors de l'espai independentista", ha recordat.

La republicana també ha demanat traçar una estratègia "per a cada embat que ens trobem". "No s'ha de desgastar el company de viatge, que és l'independentista del costat", ha demanat. En aquest sentit també ha demanat acabar amb la "competència interna entre independentistes". La dirigent d'ERC s'ha referit d'aquesta manera a la imminent inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. "No podem deixar en mans de Marchena la vida política del país", ha defensat.

Pressupostos espanyols

Vilalta ha volgut deixar clar que ERC "no anirà a negociar res a Madrid amb el PDeCAT" després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'hagi mostrat a explorar aquest suport amb els diputats que s'han quedat a la formació de David Bonvehí. "Considerem que el PDeCAT, i també JxCat, són partits de dretes. I nosaltres buscarem una sortida progressista a la crisi", ha afirmat.