La reordenació de l'espai postconvergent té moltes derivades. També en la política espanyola. Així ho ha vist també Pedro Sánchez, que confia a esgarrapar quatre vots del PDeCAT per als pressupostos de l'Estat si es consuma la ruptura amb Junts per Catalunya. En una entrevista a TVE, el president espanyol també ha apostat per l’horitzó de mitjans de setembre per a reunir la taula de diàleg. És el que li va oferir la setmana passada Esquerra Republicana, i que des de La Moncloa diuen veure de bon grat. Aquesta setmana parlarà amb el president Quim Torra i espera que es pugui reactivar el diàleg “en els pròxims dies”, sense concretar una data i un lloc. El dirigent socialista també ha refermat el seu compromís de revisar els delictes de rebel·lió i sedició amb una reforma del Codi Penal. Tampoc no hi ha posat una data concreta.

Pel que fa als pressupostos de l’Estat, ha insistit en buscar “el màxim acord possible”. Seran “uns pressupostos progressistes però també de país”, amb acords transversals. “M’agradaria treure’ls no amb 176, sinó amb més”, ha desitjat. Per tot això, ha refermat que contactarà “amb tots els grups”. També parlarà amb els quatre diputats del PDeCAT al Congrés dels Diputats, “si es produeix aquesta escissió”. L’objectiu, ha insistit, és “una majoria parlamentària que superi aquests 176 escons”. Per ara, però, el PP se n’ha desmarcat i ERC ha avisat que és incompatible amb Ciutadans.

A hores d'ara, només dues formacions s'han mostrat disposades a arribar a acords de pressupostos: Ciutadans i el PNB. Si tots dos entressin dins l'equació, sumarien 171 escons i necessitarien de grups minoritaris per a aprovar els comptes amb 176 escons.

Per altra banda, en la reunió que van mantenir la setmana passada a La Moncloa, en el marc de la negociació pels pressupostos, Pedro Sánchez i Gabriel Rufián van posar-se d'acord per reunir la taula entre l'Estat i la Generalitat a mitjans de mes. Avui, el president espanyol s'ha compromès a fer-ho si així ho vol el president de la Generalitat. No ha volgut posar dates, tot i que ha recordat que el 17 de setembre Torra té una vista al Tribunal Suprem per a la seva inhabilitació.

Sánchez també ha mantingut vigent el compromís de “reformar, actualitzar i modernitzar” els delictes de rebel·lió i sedició. “Hem de treure moltes lliçons del mal anomenat procés”, ha subratllat. “Europa, en algunes sentències, assenyala els dèficits del nostre Codi Penal”, ha assenyalat el dirigent socialista. “És un dels compromisos que mantindré”, ha deixat clar. No ha volgut posar-hi data, perquè “el Ministeri de Justícia hi està treballant”.

Vacunació al desembre

El Ministeri de Sanitat i les comunitats començaran a treballar aquesta setmana en els plans de vacunació pel coronavirus. Preguntat sobre aquesta qüestió, Pedro Sánchez ha esperat poder “començar a vacunar una part de la població” durant el mes de desembre. Ara les institucions treballaran per definir, en primer lloc, els grups prioritaris i en situació de vulnerabilitat que primer hauran de rebre la vacuna.

Per altra banda, malgrat que no existeixi el “risc zero”, el president del govern espanyol ha garantit que les escoles són “centres segurs” en la tornada a les aules. L’extensió de la baixa als pares de fills en quarantena ha quedat en l’aire. Ha assenyalat que se n’està parlant amb els agents socials, i que ara per ara existeixen altres possibilitats, encara que no retribuïdes. La baixa per quarantena s'allunya.

Sense canvis al govern

El president espanyol ha descartat cap mena de canvi en el seu executiu. Ha assegurat estar “a gust” amb el govern de coalició i ha reiterat la seva confiança “en tots i cadascun dels seus membres”.