Als republicans no els hi ha agradat gens que aquest diumenge el secretari d'organització del PSOE, José Luís Ábalos, els urgís a investidura Pedro Sánchez i els avisés que no hi hauria negociació sobre el conflicte polític català si no hi ha investidura. En la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció, la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha avisat que els "xantatges" i les "amenaces" no serveixen de res a ERC i ha avisat que el diàleg no pot ser "moneda de canvi". "El diàleg i la negociació no es fa per xantatge, es fa per convicció", ha afegit.

Tot i aquest estira i arronsa, Vilalta ha deixat clar que les negociacions segueixen "obertes" i que, tot i que assegura que no hi ha hagut cap trobada dels equips negociadors des de la setmana passada, sí que hi ha confirmat contactes i intercanvis de documents. Sobre la data de la investidura, que els socialistes voldrien abans d'acabar l'any, la portaveu dels republicans no s'ha volgut mullar i ha defensat que si el PSOE té pressa, s'ha de "moure més ràpid. "En la mesura que arribem més ràpid a l'acord, podrem fer més ràpid el canvi de decisió i podrà ser més ràpid la investidura", ha afegit, recordant que els socialistes ja saben quines són les seves demandes per donar-los suport.

Els republicans, però, també estan a l'espera de la decisió del TJUE de Luxemburg sobre la immunitat del seu president, Oriol Junqueras, tal i com Vilalta ha reconegut. En aquest sentit, ha assegurat que un cop hi hagi sentència n'estudiaran el contingut i demanaran les "rectificacions oportunes". "Defensarem tots els seus drets i demanarem que es prenguin rectificacions oportunes", ha apuntat, sense deixar clar quines "accions concretes" serien, per "prudència". Això sí, ha defensat que la decisió del TJUE serà una una nova "prova d'estrès per la democràcia espanyola".