Esquerra Republicana ha rebutjat la invitació protocol·lària per assistir a la clausura del XIV congrés del PSC, però han estat els protagonistes indirectes i involuntaris de la cita. Els republicans han estat dels pocs absents ―PDeCAT, comuns, Cs i el PP hi han anat―, i en canvi el seu paper determinant en la investidura de Pedro Sánchez ha sobrevolat cadascuna de les intervencions del conclave. Especialment la dels dirigents del PSOE convidats a participar-hi i que han substituït Pedro Sánchez, a qui els socialistes catalans havien convidat perquè clausurés el seu conclave. El president espanyol en funcions ha excusat assistència per motius d'agenda. 

Si dissabte va ser la vicepresidenta Carmen Calvo qui va enviar un toc d'atenció als barons socialistes crítics amb les converses obertes amb ERC, avui l'encarregat d'incidir en la necessitat que hi hagi investidura ja ha estat un dels integrants de la mesa negociadora, el ministre en funcions José Luis Ábalos. I ho ha fet amb un doble missatge. Un a la dreta i l'altre a ERC. 

Als de Junqueras els ha deixat clar que o s'afanyen a tancar un acord per facilitar la investidura de Pedro Sánchez o val més que s'oblidin d'encetar el camí de la solució dialogada al conflicte català. Els ha convidat a "aprofitar l'oportunitat d'encarar el conflicte", al qual no ha volgut posar cognoms. "De convivència, o polític, que cadascú li digui com vulgui, però és un conflicte". 

Sense esmentar-los directament, Ábalos s'ha adreçat als republicans, advertint que "si ara no s'aprofita l'oportunitat, la tesi del diàleg es trencarà". En aquest sentit ha apuntat que pot ser que no hi hagi "altres moments". Per aquesta raó ha demanat a ERC que "prengui una decisió valenta ja, abans que es frustrin o s'avortin". Perquè "la investidura", ha dit, "és el primer pas per abordar un procés de diàleg", però "sense investidura no hi ha res". 

I encara un altre avís, que bé pot interpretar-se com a resposta a la petició del vicepresident Pere Aragonès, avui en una entrevista a La Vanguardia, en la qual demana que la taula negociadora plantegi una solució per als presos. "Obstinar-se a posar condicions sobre qüestions prèvies és absurd". 

Culpa PP i Cs de deixar-los en mans d'ERC

El també secretari d'organització del PSOE ha estat extremadament contundent amb PP i Cs, als quals ha acusat d'estar "acomplexats per la ultradreta" i de deixar que sigui Vox qui els marqui el pas. Formulada la crítica, ha arribat el retret. "Sense la seva participació en la governabilitat no ens queda més que el que ens deixen", ha assenyalat. Seguint aquest fil, ha posat de manifest que els de Casado i Arrimadas adopten una actitud "cínica i hipòcrita", perquè es queixen que el PSOE es posi en mans "dels qui volen trencar Espanya" però no els ofereixen un suport alternatiu. Per això conclou que "és una coartada per dissimular el seu poc compromís amb el país". Ábalos no s'ha quedat aquí. Ha elevat el to atribuint el paper de la dreta a un intent de "revenja" per no haver guanyat les eleccions. 

Arribats a aquest punt, els ha recordat com ara fa tres anys el PSOE es va empassar el gripau immens d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy, per evitar haver d'anar a terceres eleccions. "Si volguessin una altra solució ―a haver de dependre d'ERC―, està a les seves mans, és molt fàcil, nosaltres ja vam fer un gran sacrifici". 

Borrell i "les falsedats de l'independentisme"

Un altre dels absents d'última hora de la trobada socialista ha estat Josep Borrell. El nou cap de la diplomàcia europea havia de pronunciar una conferència al congrés, però finalment va caure del programa. L'exministre d'Exteriors ha enviat un vídeo des del Parlament Europeu, en el qual ha tret pit del seu esforç per combatre l'independentisme a nivell internacional. 

"Alguns ens hem esforçat a desmentir falsedats que des de l’independentisme s’han anat propagant durant anys, com que tot seran flors i violes i que a Europa els rebrien amb els braços oberts", ha sentenciat. I ha cridat a "plantar cara amb més força" a aquestes "falsedats". Borrell ha insistit en el seu habitual discurs. "Alguns ens volen intentar dividir, però nosaltres treballem per unir, no fem triar entre ser espanyol o català", ha assegurat. 

Federalisme lingüístic

La reunió de més alt nivell del PSC, que se celebra cada tres anys per redefinir el full de ruta del següent trienni, ha vingut marcada per la controvertida proposta dels socialistes de revisar el model d'immersió lingüística aplicat durant els darrers quaranta anys a l'escola catalana. El partit ha acabat matisant el plantejament, però en manté l'essència. El text definitiu que s'ha aprovat per unanimitat defensa la vehicularitat del català, a la vegada que subratlla la necessitat de flexibilitzar el model, per incorporar més hores de castellà allà on calgui i afegir-hi una major presència de l'anglès.

La número dos del partit, Eva Granados, ha manifestat que "als que ens diuen colonitzadors lingüístics i als que ens diuen nacionalistes per voler garantir la convivència des del compromís amb el català, els diem que Catalunya té dues llengües de comunicació i d’afecte, i que no ens callaran". I ho ha rematat afegint: "Combatrem el pensament únic i l’homogeneïtat cultural".