Esquerra Republicana dóna per fet que durant el ple del Parlament d'aquesta setmana, "es debatrà i s'aprovarà conjuntament" la moció de la CUP que demana ratificar la declaració del 9N, suspesa pel Tribunal Constitucional. Així de convençut s'ha mostrat el portaveu republicà, Sergi Sabrià, en roda de premsa després de la permanent nacional del partit. 

Una moció que ha enrarit les relacions entre Junts pel Sí i la CUP, atès que la moció cupaire va ser tramitada per la Mesa del Parlament, on els junters tenen majoria, però "amb condicions". L'escull és bàsicament el llenguatge utilitzat, ja que la CUP insisteix en la "desobediència" a la sentència del TC que va suspendre la declaració de ruptura, mentre que JxSí aposta per "obeir el mandat democràtic" del 27S. 

De fet, Sabrià insisteix que el contingut de la declaració del 9N ja està "incorporat" en el full de ruta. "El Govern hi treballa cada dia", ha justificat. El portaveu republicà ha posat com a exemple el decret d'accés universal a la sanitat o l'agència de protecció social. "Això emana directament del 9N, és la prova que la declaració guia el nostre dia a dia", ha explicat. 

48 hores per negociar

JxSí i la CUP estan treballant en un nou redactat de la moció. En aquest sentit, JxSí prepara esmenes al text, precisament per evitar parlar de desobediència. Un fet que podria accelerar els tempos judicials, ja que ara mateix el Constitucional té capacitat d'executar les seves sentències. En aquest sentit, el portaveu republicà confia de poder arribar a un acord amb la CUP. 

"Estem treballant en algunes esmenes per ajustar el llenguatge i garantir el vot dels 72 diputats independentistes", ha detallat Sergi Sabrià. "Si el plantejament és tornar a votar, doncs tornem-hi", ha etzibat. La idea és que tots els diputats puguin sentir-se "còmodes" amb el text de la moció. No obstant això, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, avisava la setmana passada que "no en canviarem ni una coma".