La militància d'ERC tanca files amb el seu líder Oriol Junqueras, que ha estat revalidat com a president del partit amb un 88,34% dels vots, en l'elecció de la nova executiva celebrada aquest diumenge. Marta Rovira també ha estat revalidada com a secretària general amb unes xifres similars; un 86,74% dels votants li han donat suport.

Més de 9.000 militants republicans estaven cridats a les urnes aquest diumenge per escollir la nova direcció del partit, que vindrà reforçada pel tàndem format per Pere Aragonès i Marta Vilalta, degut a la repressió. Aragonès, que ha rebut un 82,99% dels vots, exercirà de coordinador nacional, mentre que Vilalta, que ha obtingut un suport del 84,71% del suport de la militància, serà la nova secretària general adjunta.

La participació ha estat d'un 57,14%, el que representa 5.195 persones. Aquestes dades són notablement més altes que les de l'any 2011 quan va ser del 44,77% i la del 2015, quan hi van participar només un 32,92% dels militants. Cal tenir en compte que aquesta era la primera vegada que es podia votar electrònicament.

Compromís Republicà, la llista encapçalada per Junqueras i Rovira, i l'única que s'ha presentat, ha rebut un suport absolut del 90,39% de la militància. L'elecció, que permetia retirar el vot a algun dels integrants de la llista i votar en blanc, ha castigat lleugerament al vicesecretari general de coordinació interna, Lluís Salvadó, que ha rebut un suport del 71,21%. Salvadó té obert un expedient disciplinari, després que es filtrés una conversa telefònica seva en la que feia comentaris masclistes.

MArta Vilalta ERC

En saber-se els resultats, la nova secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, ha fet una primera valoració en la que ha assegurat que estan "molt satisfets" pels resultats i per l'augment de participació. També ha assegurat que han pogut parlar amb Junqueras en una conversa telefònica des de la presó de Lledoners i que s'ha mostrat "content" i "orgullós". Finalment, ha defensat que la direcció surt "més forta" i amb lideratges "reforçats" d'aquesta primera part del procés congressual.

Joan Tardà, el més votat del consell nacional

A més de la nova executiva, en la votació també s'han escollit una trentena de membres del consell nacional, 15 homes i 15 dones. Entre els més votats, Joan Tardà –amb 3.460 vots– i Josep Maria Jové –amb 2.374–. Maite Aymerich –amb 1.435 vots– i Mònica Morros – amb 1.790– han estat les més votades del sector femení. Joan Puig, del corrent crític Primer d'Octubre, ha rebut 825 vots, però no ha sortit escollit.

Amb aquesta votació, Junqueras i Rovira revaliden el lideratge del partit que van assumir l'any 2011, quan estava en hores molt baixes, després dels mals resultats electorals de les eleccions catalanes de 2010 i les municipals de 2011, clarament marcats pels dos tripartits, i que van acabar provocant la dimissió de la direcció de Joan Puigcercós. Una situació ben diferent de l'actual, quan el partit viu un dels moments més dolços electoralment i va camí de convertir-se en el principal partit de l'independentisme.

La repressió, però, amb ells dos a la presó i a l'exili, ha obligat a crear nous càrrecs i a promocionar altres lideratges, tant dins l'estructura interna del partit com de cara a unes noves eleccions catalanes, davant l'evidència que Junqueras serà inhabilitat un cop surti la sentència. Així, Pere Aragonès i Marta Vilalta seran les dues cares visibles de la nova generació que pren força dins el partit. També s’han escollit 17 càrrecs més. 

Aquesta serà, doncs, la nova executiva del partit

 

Després d’aquesta votació, el procés congressual d’ERC seguirà amb un consell nacional el proper 5 d'octubre i un congrés nacional al novembre, moment en que s’ha d’aprovar i consolidar el gir estratègic del partit.