El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat Junts per Catalunya a resoldre internament la seva postura sobre un eventual trencament del Govern de coalició amb ERC. “Si hi ha un sector de Junts que vol sortir del Govern, aquesta és una qüestió que ha de resoldre internament Junts”, ha afirmat Aragonès en una entrevista publicada aquest diumenge pel diari ‘Ara’, on el president també exposa que vol que es resolgui la qüestió: “Que tinguin una posició i a partir d’aquí sabrem quina és la seva decisió”. Així mateix, ha afirmat que vol “acabar la legislatura el 2025 amb el Govern que tinc ara, amb els consellers proposats per Junts, els proposats per ERC”.

Així mateix, en la mateixa entrevista al mitjà citat, el president Aragonès defensa la seva decisió de no acudir a la manifestació de la Diada Nacional convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), “amb tot el respecte pels milers de persones que van participar en aquesta convocatòria”, perquè “l’esforç que hem de fer ara els independentistes és per tornar a aquells missatges en positiu que han fet que a les mobilitzacions no hi anessin desenes de milers sinó centenars de milers de persones”. Aragonès, que és soci de l’ANC, considera que no pot “compartir els darrers posicionaments, sobretot perquè crec que no ens hem de focalitzar en mirar si l’independentista del costat pensa exactament com tu o realment s’ho creu o no”.

A més, Aragonès considera que massa vegades fa la impressió que l’independentisme es mira de reüll i per això ha insistit que cal “ser capaços d’entendre que els projectes guanyadors no es fan parlant tot el dia sobre quins són els matisos i els accents que hi ha entre nosaltres, sinó parlant del país”. “Un moviment que vol ser hegemònic ha de parlar al conjunt del país, i això és el que intento fer com a president”, ha afirmat, per recordar que “tots sabem que no hi ha les condicions per fer una declaració d’independència el 2023 i que aquesta sigui un èxit”. 

“Hi ha uns aprenentatges del 2017 que hem de tenir” ha continuat el president de la Generalitat, que considera que el que cal fer és “no conformar-nos amb les limitacions, sinó ser-ne conscients per poder-les superar”. “Cal una aposta de l’independentisme per ser més present que mai en aquelles àrees del país on avui som clarament minoritaris, i parlo per exemple de moltes poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona”. Pel que fa a la negociació dels Pressupostos de la Generalitat per al 2023, ha explicat que la prioritat és que responguin a l'impacte de la inflació i a la pujada de preus i ha afegit que li agradaria sumar a la CUP, tot i que “sembla que serà molt difícil”.

Manifestació de l’1 d’octubre

Pel que fa a la manifestació convocada pel Consell per la República amb motiu del cinquè aniversari de l’1 d’octubre, Aragonès ha assenyalat que està a “l’espera de saber exactament com es planteja, què s’espera de les institucions, i a partir d’aquí prendré una decisió”. En tot cas, ha recordat que “l’1 d’Octubre és un patrimoni col·lectiu, ningú el pot patrimonialitzar”. “Jo tampoc”, ha reblat.