Esquerra Republicana reclama explicacions després de fer-se públic l’espionatge al president del Parlament, Roger Torrent, així com altres càrrecs independentistes. Per això, el portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha registrat aquest dimarts al matí una petició de compareixença del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la comissió d’Interior del Congrés dels Diputats per “donar explicacions en relació amb els presumptes espionatges i intromissions a la intimitat de líders polítics catalans per part d’estructures governamentals”.

 

Segons una investigació d'El País i el diari britànic The Guardian, l'any 2019 el mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, va ser objectiu d'aquest programa d'espionatge que es fa servir per "combatre el crim i el terrorisme". Pegasus és el nom d'un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO que només poden comprar els governs i les forces i cossos de seguretat.

Segons aquests mitjans, la intrusió al telèfon mòbil del president del Parlament es va poder dur a terme gràcies a un error de seguretat de Whatsapp que va permetre introduir el programa Pegasus a uns 1.400 terminals de tot el món.

El grup de ciberseguretat de la Munk School de la Universitat de Toronto Citizen Lab, va estudiar aquests errors de Whtasapp que van permetre l'entrada del programa als mòbils i van ser capaços de localitzar els números de telèfon que havien estat atacats. 

Els dos diaris esmentats anteriorment han tingut accés a un certificat de Citizen Lab que acredita que el terminal de Torrent va ser un dels atacats amb el programa espia. Aquest document indica el següent: "La investigació va identificar el número del senyor Roger Torrent".