ERC insisteix en què el pacte a la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC ha suposat una "abans i un després" en les relacions amb el seu soci de Govern. Tot i això, asseguren que ara la voluntat és de "reconstruir la unitat estratègica" i defensen que tenen "més ganes que mai" de refer "les confiances que s’han pogut trencar". 

Així ho ha assegurat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a la reunió executiva del partit, on també ha defensat que tot i la "decepció absoluta" que els va produir el pacte, l'independentisme ha de "treballar per una resposta al màxim de coordinada possible" de cara a la publicació de la sentència. 

La portaveu dels republicans també ha evitat valorar les paraules del president Quim Torra que allunyava la convocatòria d'eleccions, així com les crítiques que va rebre per part del dirigent republicà Joan Tardà. En aquest sentit, ha reconegut que la potestat de convocatòria d'eleccions és del president i ha defensat que tothom ha de poder expressar les seves opinions.

Això sí, ha afegit que, en la "línia de la unitat estratègica", s'hauria de poder "parlar entre tots" i valorar si s'han de convocar eleccions, pel que ha demanat ser consultats.

Finalment, sobre investidura de Pedro Sánchez, Vilalta ha titllat el president socialista d'"irresponsable" i de no estar "a l'alçada" i l'ha avisat que s'està quedant "sol". En aquest punt, la portaveu dels republicans ha defensat que la pregunta no és què farà ERC en la votació de la setmana que ve, sinó "què farà Sánchez" i l'ha acusat de fer una "escenificació de cara la galeria i amb la calculadora a la mà".